Thursday, 4 February 2016

SUAMI

Dalam entry RAJUK baru-baru ni, sorang silent reader meninggalkan komen berbunyi begini…

Salam kamen, 1st time baca blog ko... Quite interesting.. Just nk tanye.. R u stil with ur 'someone's hubby?.. Bkn ape.. Im actually termasuk dlm golongan itu.. Masalah skrg ni, die selalu igt aku ni lebihkan wife aku dr die.. N slalu gado pon sbb die yg gatal2 g tgk hp aku nmpk pic aku with my wife.. Susahla.. Aku dah ckp aku ni come with packages.. Dulu ckp boleh terima.. Tp skrg asyik gaduh pasal tu je.. N pasal blind date, kalau sekadar 'gatal2' or suke2.. Xyahla.. Siyes.. End up kompem menyesal.. N perlu ditegaskan.. Im never a proud 'gay'!!

Dan…

Thanks action kamen 4 not judging me.. I know, mesti yg ramai akan ckp, dah ada bini, why bother 2 have bf... Well, sbb tu la aku strongly advise kat ko supaya jgnla blind2 date ni.. Dlm kes aku, dah tersuka tanpa sengaja.. Cliche kan..n aku dok sekali kot dgn bf n family die.. Aku xdok skali dgn wife.. She's around 300km away frm me.. So aku ni kire weekend husband la.. Masalah aku skrg ni, aku cinta kat dia sgt2.. Gile tul.. I just want both north n south pole at the same time! n skrg my wife dah 3 months preggy,, niat hati nk settle down secara baik., tp xtao cmne nk mule.. Yg susahnya.. Aku suk skali dgn fam die., n semua fam die rapat gile dgn aku.. N diorang org susah, so brg2 dapor mmg harap aku.. N fam die xtao aku no dah kawin.. Arghhhh., aku poning.. Suggestion pls.. N pls no cliche suggestion..sorry if i make it all about me.. Just i think this is a good platform 4 me to let it all out.. N since we share the same feelings.. I guess u guys may have some gud suggestion.. – CAPITAL.A.FOUR

###

Well..itu antara luahan hati seorang suami yang tengah kemaruk bercinta dengan PLU. Dulu, dalam entry KAHWIN, si isteri pulak complaint suami main kayu tiga dengan jantan. Haih…aku suspek diaorang berdua ni sebenarnya suami isteri in real life..jeng jeng jeng!hahaha!

Sebenarnya aku agak malas nak masuk campur pasal kehidupan orang lain..misalnya dalam kes CAPITAL.A.FOUR ni. Yer laa..walaupun aku ada pengalaman berskandal dengan suami orang, tapi situasi kitaorang agak berbeza..nak bagi nasihat lagi laa aku reti. Tapi ntah kenapa lately ni jiwa aku meronta-ronta nak meluahkan pendapat peribadi aku berkenaan isu ini.

Kalau korang belek balik entry belakang, aku pernah share kisah aku berskandal dengan suami orang, Mike. Skandal? Eleh..jumpa pun tak pernah, setakat sembang di alam maya..layak ker dipanggil skandal? ekeke.. Ntah laa, kitaorang tak pernah pun declare as couple, tapi perangai serupa orang bercinta..haha. Pelik kan? Dan aku pun tak pernah anggap Mike tu lebih dari sekadar ‘teman bersembang’ atau mungkin ‘abang angkat maya’..erkkk. Yer laa..dia dah kahwin..takkan aku nak jadi perosak rumah tangga orang lain. Orang kata, karma is a bitch! Mungkin ada hikmah kitaorang duduk berjauhan..so cukup laa sekadar ‘menumpang’ perasaan di alam maya..at least dapat jugak merasa nikmat ‘disayangi’…eceh! :muntah: .Dasar Kamen Shinobi, jantan tak laku!

Berbalik pada isu CAPITAL.A.FOUR..honestly aku sendiri tak tahu nak bagi advice apa…clueless..ekeke. Biasanya PLU yang tengah bercinta dengan suami orang yang akan meluahkan perasaan diaorang, tak pun isteri-isteri teraniaya..tapi ini dah terbalik. Walaupun aku ada pengalaman, tapi rasanya aku bukan orang yang layak untuk bagi nasihat berkenaan isu ni. Apa yang aku mampu buat hanya laa meluahkan isi hati dan pendapat peribadi aku sahaja.

Well…sebelum aku bermula aku nak tegaskan di sini, blind date tak salah. Personally aku menganggap blind date sebagai satu cara untuk aku mingle dengan PLU. Apa yang terjadi selepas blind date tu..tersuka, terbercinta, teromen, terjimak..hahaha..semua tu di luar batas kawalan aku. Tapi sebagai seorang manusia yang dah mampu dan boleh berfikir secara waras, dan tahu menilai baik dan buruk..so kena laa bijak handle situasi.

Tapi dalam kes CAPITAL.A.FOUR ni, dah terlajak terbercinta dengan jantan walaupun dah ada isteri. Well..walaupun aku seorang gay..personally aku tetap menentang sebarang bentuk kecurangan..tak kira laa dalam hubungan straight mahupun gay..apatah lagi selepas berkahwin. Maklum laa, Kamen Shinobi setia orangnya. Moto percintaan aku, "Loyalty is my number one priority"….eceh! hahaha! Tak boleh blah!

Honestly aku tak faham dengan cara pemikiran sebahagian PLU yang memilih untuk berkahwin, tapi akhirnya berskandal dengan jantan di luar pengetahuan isteri. Yer laa, takkan nak bagitahu isteri..mau merasa makan penyapu? Hahaha! Personally bagi aku, tak kira laa kau gay atau bi sekalipun, bila dah memilih untuk berkahwin dengan perempuan..baik lupakan aje laa niat nak bercinta apatah lagi nak beromen dengan jantan. Tak kira laa wife duduk jauh beribu batu sekalipun, wife tak cantik, wife gemuk, busuk, ketiak berbulu etc… itu bukan tiket dan alasan untuk berlaku curang di belakang isteri.

Memang laa, soal hati dan perasaan tak boleh diduga dan dipaksa..tapi kalau diikutkan nafsu, keinginan dan kehendak memang takkan pernah puas..asal nampak jantan taste, nak try. Tapi kena ingat, dalam hidup ni tak semua kita boleh dapat. Kadang-kadang ada jugak benda yang perlu di korbankan..dalam konteks ni, nafsu. Kalau si isteri boleh belajar untuk menerima dan setia dengan suami, kenapa suami tak boleh nak ikut? Sama jugak dalam gay relationship, kalau pasangan boleh bendung nafsu dari beromen dengan jantan lain, kenapa masih gatal nak cari pisang tambahan? Pisang yang ada tak cukup mengenyangkan? Hahaha! Haihh..tak faham. Bukan kah dalam perhubungan tu kena ada sikap give and take? Mana pergi kesetiaan yang dijanjikan masa awal-awal bercinta dulu? Lupa ler tu! Haihh..tetiba emo…relax Kamen!

Apa pun, aku nak minta maaf kalau entry ni bersifat judgemental. Again, aku cuma nak meluahkan rasa hati..itu sahaja. Buat CAPITAL.A.FOUR dan orang-orang yang senasib, aku minta maaf tak dapat nak bantu korang buat keputusan. Semua tu terletak di tangan korang sendiri. Berani buat, berani tanggung. Tapi apa yang aku mampu nasihat buat suami-suami PLU, cuba laa belajar untuk setia dan menyanyangi isteri seadanya. Cuba laa belajar untuk kawal perasaan dan nafsu tu. Buang jauh-jauh sifat selfish, jangan sebab nak sedap sendiri sampai sanggup korbankan perasaan dan maruah orang lain.

Well, kalau korang ada nasihat ataupun cadangan, jangan segan-segan untuk luahkan..mana tahu boleh menyelesaikan masalah orang-orang macam CAPITAL.A.FOUR.

Life is like a multiple choice question,
sometimes the choices confuse you,not the question itself.


47 comments:

  1. Kamen, aku bisex. Aku pernah 'teraajak' seorang pompuan ni kawen dan dia cakap ye. Tapi masalahnya, aku suka jantan juga. Macam mana ek? Tolong bagi aku solusi :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry menyibuk. Since you are a bisex guy then you should choose one. Kalau rasa nak pompuan then try your best with the girl. Kalau sebaliknya maka carilah perempuan. Kalau nak on dua2 ni payah jugak. Kalau kantoi kau sakit beb !

      Delete
    2. Aku tambah .. kalau tak nak pompuan .. x nk laki .. nak nu'man pon boleh ..muhahaha.

      Delete
    3. Mr Dominic Unknown : That's the hardest part. Of making a decision. I am more-to-guys-bisex type. So, I'm so full of doubt in taking the leap to a marriage. At the very first place, I thought I can deny my love to the guys by giving my heart to a woman which I discovered later, not more than a lie. Should I disclose the truth to her and break up?

      Delete
    4. Nu'man Qatadah : Hahahahaha ada insan yang lebih baik untuk nu'man *gayzone* lol just kidding k

      Delete
    5. Pilihan di tangan anda. Perhaps u should let go her if kau nak focus on same sex relationship ni.

      Delete
  2. "Pisang yang ada tak cukup mengenyangkan?"

    HAHAHAHAHAHAAH !! berdekah aku gelak.
    Kenyang tu kenyang tapi itulah. Jauh sangatkan pisang tu. Maka kalau lapar pisang bertabahlah menahan gelora. HAHAHAHA.

    ReplyDelete
  3. Senang cite, bisek yg dh kawen, tentu utamakan wife brbandind pada psangan plu. Dulu rizal plg happy bila aku nk kwen, skang dia xubah cam orang gila talak, kekadang aku rimas, takut pun ade, pada plu yg hdapi situasi cam tuh kenalah sedar diri,

    ReplyDelete
  4. Plu yg dh kwen plak, banyak2 ingat tuhan, ckuplah skadar kawan.

    ReplyDelete
  5. Walaupun tak pernah ada pengelaman bercinta dengan lelaki dan perempuan tapi saya rasa bf CAPITAL.A.FOUR tengah cuba menerima realiti bahawa hubungan dengan suami orang adalah perkara yang salah/takkan ke mana sebab itu dia melenting pada perkara remeh temeh. Dia maybe cuba untuk menjauhkan diri/clash. Mencintai seseorang bukanlah hanya memiliki tetapi juga melepaskan.

    ReplyDelete
  6. For Amir...I Will give a big NO untuk hubungan PLU yang sama ada dah berkahwin atau dah ada bf nie...sorry...I'm not a kind of person yg nak ada hubungan multiple relationships nie...

    Nasihat Amir utk CAPITAL.A.FOUR nie walaupun cliche adalah...stop your relationship with your bf before its too late...nanti ko akan nyesal bro...lagipun ko jugak yg pilih jalan perkahwinan kan...dan ko jugak pilih utk brrcinta dengan bf ko...dan Amir tahu bila dah syg kat seseorg tu hanya Tuhan jer tahu perasaan kita...tapi ko kene kuat utk ubah cara hidup ko...jgn luka kan perasaan bini ko bro...semunya terletak di tangan ko...dan kalo ko nak tolong family bf ko tu...ko boleh jer tolong sebgi saudara seislam...itu lg baik...

    ReplyDelete
  7. wow.. perks of being a bisex guy.. perkara yang paling aku takut terjadi dekat diri aku.. im in denying right now.. tengah beri hati dan perasaan kepada seorang wanita..

    Word of advice... walaupon aku xde byk experience but this is my personal opinion.. jangan pernah sekalipon tipu diri sendiri.. kalau x ready jangan take action.. thats why ada pepatah think before speak.. dalam setiap perkara kita nk buat kena fikir untuk future.. kalau boleh bagi kesan buruk stop it.. macam kes di atas tu dah terlajak pon.. kena ambil risiko sebab kita dah tahu akan mndatangkan kesan buruk utk diri kita pada waktu tu.. tapi in future kau akan bersyukur sbb kau da buat keputusan yang betol. Kau syg kan bf kau tapi relation tu x kemana.. you have your wife appreciate her. Sacrifice a bit of your feeling for the good things. Tapi kau still boleh tolong family dia cuma hubungan kau dgn bf kau x boleh lebih dari kawan. If unsure or x tahu nak buat apa aku advice buat istikharah but not once. Every night insyaAllah tuhan akan tunjuk dan bagi pilihan utk kau pilih. Yang penting niat sabar dan ikhlaskan hati.. setakat ni tu je yang aku mampu tolong.. semoga urusan kau di permudah kan..

    ReplyDelete
  8. *makan popcorn smbil baca komen diatas

    To CAPITAL.A.FOUR,maaf tapi saya rasa saudara selfish tanpa saudara sedar.sy rasa the best solution ialah saudara putuskan hubungan saudara dgn gay partner saudara sama ada suka atau x. Saudara still bleh keep in touch dgn dia.kalau nak syg pon, syg sebagai kawan. Sy rasa perasaan syg terhadap kawan tu tak salah. Saudara cuba pupuk rasa syg sbgai kwan tu dlm diri saudara. Sy tau susah tapi tak mustahil. Saudara kena ingat, tanggungjawab dan keutamaan harus diberikan kpada isteri saudara kerana isteri saudara lebih berhak. Terpulang jika saudara masih nak teruskan hubungan dgn your partner tp vuba saudara pikir, smpai bila saudara nak sorokkan perkara ni dr pengetahuan isteri saudara. Bangkai kalau simpan,lama2 akan bau jugak. Saudara kena fikir isteri dan anak yg bakal lahir tu. Apa2 pon u know urself better . Buat la keputusan dgn bijak..hehe

    Ok dh siap ringkasan..hiks

    ReplyDelete
  9. Incik action kamen.. Xsangka pulak ko buat entri utk komen aku.. Xtao la aku nk rase hounored ke or sentap dihentam dgn kenyataan2 diatas.. Terdiam jugak aku baca komen2 korang.. Erm.. Mmgla, org yg dah berkahwin xperlu kemaruk nk cr jantan lain( sgt setuju).. Tp, benar jugak cakap org, xkene batang hidung sendiri , kita xkn tao perasaan sebenar org tu.. Aku kawen mmg sbb mase tu aku igt aku dah ready utk cuci tgn dgn dunia2 terbalik ni.. In fact aku kenal dgn bf aku pon bknnye nk flirt.. Mule kenal kat majlis bukak puasa.. die ni ala2 ustaz la.. Pakai kopiah.. So aku mmgla suka nk geng2 dgn org2 yg baik2 ni sbb aku ni cepat terpengaruh.. Dijadikan cerita.. Dia confess kat aku dia suka aku.. N sampai terjadi benda2 yg korang fhm2 sendirilah.. Masa tu aku konpius( wpon aku ni mmg always konpius).. Konfius sbb tertipu dgn kopiah n alim dia.. Tp , dah mmg naluri tu ke arah tu. Tu yg melarat sampai ke tahap sekarang ni..( tu intro baru, skdr nk bagitao cmne leh terjebak dlm kes ni).. Bear in mind, aku selalu fikirlam cmne nk settle down baik2 dgn die, tp masih xdk idea.. N wpon kitorang ni kire 'kapel'.. Tp jimak menjimak ni sgt jarang ( sebulan 1-2 kali) sbb hbgn aku dgn dia lebih kepada perasaan syg menyanyangi.. Bkn sex semata 'mata..aku bkn nk menegakkan benang yg basah.. Aku tao semua ni salah, semua ni dosa.. Ape yg aku boleh ckp, xkene kat korang, korang bolehla ckp itu dan ini.. Kalau kene kat korang.. Br korang tao cmne yg aku rasa skrg ni.. N yes, aku mmg syg wife aku,( i know korang mesti ckp kalau syg nape kemarok nk ade bf lain), sbb tu lah aku msg kat action kamen, aku perlukan semanat tambahan, n i tot since we r in the same boat, korang leh la bg semangat tu, tp alu silap, aku lupa, aku si pendusta dan pendosa cinta.. Tapi ayat 'igt Tuhan' tu mmg agak win la.. Mmg deep kat hati aku., seigt aku, aku masih igt kat DIA.. Selalu doa aku' hilangkanlah nafsuku pd lelaki'..tp tulah mungkin aZam n usaha aku belum cukup bnyak.. Aku xkn putus asa.. Aku akan pasti kembali keJalanNYa.. Aku dah kurangkan. Dah xde anal2.. Skrg ni lancap2 je..( ye masih salah) tp aku rasa let it be slowly, but surely..

    ReplyDelete
  10. Ok.. Nk buat confession.. Aku sebenarnye sentap dowh dgn ayat2 korang.. Sentap sebab ape yg korang ckp tu mostly kenyataan yg betul.. Mmg betul2 kene straight 2 my face( wpon obviusly im not so str8)., so xnk dah kawan dgn korang( pernahkah kita berkwn, maap over)... Aku igt korang akan bg nasihat yg best2 supaya aku rasa tenang, sudahnya aku lg rasa serba salah.,, erm.. So pdpt aku, korang ni mmg baik2 r.. Walaopon ade gak yg cm noty+ nasty.. Tp ayat2 semua ke arah kebaikan.. So walaopon aku xsuka, tp aku suka dgn korang( ayat cm kap lam nga)... So tima kasih la korang, bg aku tambah % utk really settle down dgn dia.. So moral of d story kepada aku, dun juz have the guts to know the truth, u need to have the guts 2 face the truth !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes.
      please have the guts to face the truth & say only the truth
      I always said to my hubby

      " Kalau dulu u main belakang mungkin Allah simpan sebb u aniaya u dgn bf u je.. tapi sekarang u dah kahwin & ada nak pun.. nak main pisanag & belakang lagi.. pasti Allah tunjuk berkali2..
      sebab u dah aniaya org lain.. ur wife & babies... dll seterusnya"

      dan memang berkali2 Tuhan tunjukkan

      So.. en Capital.a.four nak tunggu Allah tunjukkan sendiri ke kepada isteri dan dunia.. ur closeted life tu(sorry kalau sedikit emo)..

      R u ready to face her.. ur family.. with their new knowledge?

      R they "opened" & "acceptance" like me..

      Timbang2kan..

      Tak mungkin dapat jadi str8..
      Tapi usaha lah utk act like str8 in all aspect
      & no more lies

      one lie will lead to another.. until u reach the point of no return...

      maka.. terjunlah si luncai dengan labu-labunya..

      peace yo!

      Delete
    2. salam Amira..

      Firstly, I want to say sorry if this entry somehow "menyentuh/menyentap dan sewaktu dengannya...

      I do understand ur feeling ( eventhough I will neva get the real feeling)..

      that's why la I ckp...Im still fighting..ke arah yg lebih baik..yeah, sekali sekala ada terbabas ke jln2 yg tidak lurus itu..but I'm only human..masih banyak yg perlu belajar...

      and about my so called " dirty laundry"..that will foreva be a secret to myself..

      I will neva let them know, the "other' part of me..( yes, I always belief in karma..)

      Ignorance is Bliss...

      * tidak sesekali aku ingin tegakkan benang yang basah...maupon jalan yg tidak lurus ini..sekurang2nya bagi aku ruang dan peluang untuk bergelut dgn nafsu aku sendiri..

      Delete
  11. Encik action kamen, aku rase aku dah 'kene teruk' dah.. Jd rasanya ko dah boleh buat entry baru.. Maybe entry pasal cara2 yg xcliche utk berubah menjadi str8.( eventhough they say once u go black u never go back). Or maybe entri pasal kewujudan gay yg amat membimbangkan.. Or maybe ikan laga ke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. En. Capital.A.Four, kami tidak menilai atau menghukum saudara. Semua komen di atas hanya sekadar pendapat peribadi. Sy sedia maklum yg saudara sendiri rasa "terjerat" dgn situasi ni. Soal nk settle down dgn partner tu, sy rasa saudara kena slow talk dgn dia. Bgtau dia elok2 tentang keadaan saudara. Kalau dia sygkan saudara,mesti dia akan faham dan terima kenyataan. Sy faham perkara ni susah for both of u tapi as for now this is the best solution. Macam saudara cakap, slowly utk tggalkan aktiviti jimak dgn hanya lancap2. Sy rasa itu salah satu usaha yg bgus sbb susah utk kita berubah mendadak. Lepas ni cuba saudara letak kan limit dlm hubungan saudara dgn ur partner dr segi kasih syg, belaian or what ever la selain sex. Limit ni pon saudara do it slowly so that diri saudara dan ur partner dapat dpt biasakan diri sedikit demi sedikit. Limit bukan bermaksud saudara bersikap dingin dgn ur partner. Korg still boleh maintain ukhuwah sbgai shabat cuma jaga batas. Then saudara kena tggal berasingan dgn ur partner. Maksudnya saudara cari umah lain. Saya ykin kalau ada usaha bnde ni slowly dpt settle. At least saudara dh usaha. Tuhan tu adil, Dia xnilai hasil tp Dia nilai sejauh mana usaha kita..
      Keep fighting!!!
      Hanya sekadar pendapat dr seorang pendosa.. ;)

      Delete
  12. wow...meriah entry ni...terus aku suh kawan aku yg ada skandal dengan laki orang tu baca...terus dia sentap jugak...hahaha tapi life is about making decision kan...so choose the best one...and we sentapkan because we care...ingat tu...good luck bro capital a four...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah.. Ayat we sentapkan bcoz we care.. Haha.. Oklah, mekasihla asyraf for the 'care'..yup, its al about making the best decision.. N yet wit option do i really have...option that favors to my 'liking'.. But dats life,.. So, life goes on la..

      Delete
  13. Thanks aries kid.. Skrg ni kat klia nk blk ke umah 'dia'.. Xjauh pon..( too much info.. Huhu).. Die demam.. N pasal nk kurangkan 'manje' tu i guess the hardest.. Sbb dah terbiasa mmg sgt intimate dgn die.. Tp, cm tu la kan, kalau hendak seribu daya, xnk seribu dalih... Its is almost impossible, but its not impossible.. Kene kuat la.. Tp seriously, baca komen korang, kekuatan tu bertambah sikit la.. My wife due bln 7... Agak2 bile last aku kene bagitao die my wifey preggy n aku nk settle down dgn die..arghh.. Poning.. Pdn muke capitala.four sendiri cari masalah..

    ReplyDelete
  14. Look Mr CAPITAL.A.FOUR...memang kami nie satu kapal dengan ko bro...tapi tak bermakna satu kapal tu kami sokong semua yg ko buat...coz what is wrong is wrong...what is right is right...hitam tak boleh jadi putih dan macam tu lah sebaliknya...

    Dan memang tak adil untuk kami menjadi judgemental pada ko bro...sebab mcm ko claim...kami tidak berada ditempat ko...tapi itu tak bermakna kami tak boleh bg pandangan yg betul mengikut kefahaman kami walaupun ianya mungkin betul 100%...

    Sebab tu Amir tegaskan kat sini...perkahwinan adalah pilihan ko bro...dan berskandal dengan lelaki pun pilihan ko...jadi jalan penyelesaiannya Memang terletak di tangan ko bro...ko kene buat though decision...dan make sure decision ko tu betul...dan pandangan kami semua adalah decison yang sememangnya betul...coz kekadang biler bercinta...kita membuat decision secara membabi buta disebabkan cinta itu buta...you cannot see what is right and what is wrong....dan hadirlah orang2 nasty+noty nie bagi nasihat...walaupun...hehehe...

    Walau macam mana pun...bagus gak tersentap-sentap nie...coz kekadang manusia tak kan sedar selagi tak diketuk...nasihat kami yg baik ambil lah bro....nasihat kami yg buruk tinggalkan...dan yg penting...Dont judge the book by its cover...mungkin kami nie nampak nasty+noty...tapi kami tak berpura-pura nampak alim tapi yang hado...adios bro CAPITAL.A.FOUR...moga2 ko buat keputusan yang terbaik tuk diri ko...Amir doakan...Amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terserlah ketegasan Amir disitu..hiksss

      Aminnn...

      Delete
    2. Ketegasan...? Hahaha...mungkin Amir nie dah tua kot Aries...lol

      Delete
  15. Thanks amer'ika... Yup, wut I learn. Semua yg terjadi, kita sendir yg buat pilihan.. Bkn sbb terpaksa atau yg sewaktu dgnnya..ok.. I get it.. So xlehla nk bermanje2 dah.. Mampukah aku.. Otw nk blk kat die dah.. Or xyah blk?.. Maybe too drastic.. Aku rasa blk nnt nk kene bincang dgn die la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro...take it easy...perlahan-lahan ambik step tu mcm aries ckap kan tu...tak perlu buat tindakan drastik...pandai2 lah bro...tgk.masa dan keadaan...if bf ko tgh demam...tak yah lah bincang bagai dulu...tunggu die sembuh dulu ker..it's up to you...

      Delete
  16. Aku rasa aku ni gigih.. Setiap minit refresh page tgk ade org komen x.. Mmg gigih.. Okla amir, ill take it slowly.. Tp die da msg nnt nk aku pelok die kuat2.. Tp boleh kot, kire darurat kan.. Huhu.. Kepada semua geng2 kat sini, hati2 lah, kapel korang ntah2 laki org gak.. K bai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe capital.a.four..peluk je la dia. Tp igt, letakkan limit antara korg..
      Nasib baik la aku single..kahkah

      Delete
    2. Aries.. Ko jgn igt ko single ko selamat.. Who knows, esok ke mlm nnt ke tetibe ko tersuke ke, terkapel ke.. Kiki.. Anyway, aku try create blog jugak td, aku tiru ko sket ye sifu aries.. Mekasih

      Delete
    3. Haha..aku bkan sifu..aku masih baru dlm blogging..brader kamen ni ha sifu..hehe

      Delete
    4. Okla...aku panggil ko cikgu.. Action kAmen sifu.. Anyway, leh x nk complaint, aku naik transport start shuttle dr klia2.. Ni die bwk cm gile.. Sambil membebel ckp aku ni nak g hentian duta jauh.. Eh come on la.. Aku byr kot.. N korang yg offer service.. Tulunn

      Delete
    5. Capital.a.four : yer take it slow bro...buatlah ikut kesesuaian masa dan keadaan...yg penting bertindaklah secara bijak...

      Aries : kamen bukan sifu jer...die dah ader Master in blogging nie...kekeke...;-P

      Delete
  17. Aku br perasan korang semue ni blogger.. Cm best je.. Cmne nk buat blog eh.. Aku ni keje je company it, tp hampeh

    ReplyDelete
  18. Menarik... Mostly PLU ni walaupun stay serumah, pantang ada peluang, sure cari pisang luar walaupun pasangan yang dah ada tu x pernah curang... Pernah kena dah kes macam ni..

    Another thing... Aku tak pernah percaya mana-mana plu yang nak clash dengan alasan nak kawen and berubah. Sebab aku tak pernah jumpa lagi yang berubah selepas kawen. So bagi aku... Itu just alasan utk menafikan kenyataan atau alasan bodoh untuk cari jantan baru...

    ReplyDelete
  19. Plu versatile, I guess experience really define us who we are.. Well, maybe at some point aku setuju dgn ko,( once u go gay, u never go back) tapi of coz tu terserah pd pendirian masing2.. Kalau betul2 nk berubah, im sure there's a way.. Tapi ayat ko ' alasan untuk menafikan kenyataan' aku kureng sikit la setuju..1st thing 1st, dats not even an 'excuse'.. Personally masa aku nk kawin aku pikir 10000x n siap buat solat isthikarah to make sure im doing the right thing.. But at the same time, aku lupa. If u want to do the right thing, u must do the thing right n diz is where i stumble.. Istiqamah... Bg aku tu benda yg penting.. Aku hanya istiqamah setahun je, lepas tu ' istijamah... N eventhough skrg aku masih struggling, at least I am still fighting.. Berperang dgn diri sendiri.. Nafsu yg xpernah jemu dgn dosa.. Even korang pon mesti akan ada time2 korang rasa berdosa sgt n betul2 nk berubah.. Tp lepas tu, terbabas.. So keep on fighting.. Utk ke jalan yg diredhai.. Juz my 2 cents token.. N 4 me..there's no right or wrong idea..

    ReplyDelete
  20. N geng 606 ku.. Aku dah update profile n dah ade blog.. Jemput2 sile2..
    Darkngoodside.blogspot.my
    Kene mintak izim kat action kamen ke promote sikit blog aku.. Kalau xleh, delete ler komen ni.. Tp bolehkan je la ye..hihi

    ReplyDelete
  21. N guys, aku br update entry pasal ' solat'.. Ha.. Fefeeling imam muda mamat kan.. Kalau rasa ada benda nk komen silelah( cepat sblm action kamen marah n delete komen ni sbb aku tao I kinda overdo it).. Maapkan kami penunggu gua..

    ReplyDelete
  22. Hai semuanya..maaf i tumpang luahkn rase di ruangan komen ni.. i seorang perempuan yg baru saje putus dgn bf plu..kecewa? Ye teramat kecewa bile lelaki yg kite syg yg kite nmpk terbaik utk dijadikn suami ternyata bernafsu sonsang..dan paling kecewa die berpartner dgn kwn baik i..kwn baik i tu lelaki...hanya Allah je tahu betapa kecewa hati ni..sepatutnya kami akan bertunang pada bulan 3 ni..secara jujurnya bile rasa syg tu mmg ikhlas dtg dr hati segelap mane pn kisah silam org yg kite syg kite dpt terima dgn hati terbuka wlpn hancur luluh hati tu..mcm tu la yg i lalui..i rase ramai lg pmpn yg ada dlm situasi mcm i..wlpn dah putus tp i tetap syg dan doakn satu hari die akan berubah..mungkin ke? I fhm itu mmg naluri die..i xtahu kenapa i rase mmg i sanggup nk hadapi besama die..mgkin sb i syg die seadanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi..
      baguslah..
      Stop la sebelum terlambat
      PLU takkan berubah
      and now Im struggling to get out from one of this kind of marriage..
      InshaAllah.. bukan kunyit lebih baik

      ops.. no offence ya semua kat sini..
      ni nasihat dari pengalaman utk cik anonymous ni ja;)
      sorry okbai

      Delete
    2. anonymous..I agree with Amira..berhenti sebelum terlambat...before u even think of getting married with a "gay men"...it juz..I may be a little "disagree' with PLU takkan berubah...walaopon PLU ni songsang, jgn lupa..PLU ni jugak manusia...and manusia ada lumrahnya...and lumrah kita, lelaki akan tertarik pada perempuan, dan perempuan akan tertarik pada lelaki..tp kalau dah melanggar "lumrah', xbermakna kita xboleh kembali ke pangkal jalan...cthnya, xperlu pergi jauh, dr pengalaman sendiri...Setahun sy langsung tiada apa2 aktiviti songsang dan saya boleh buat tanpa rasa "merengsa"( xtao nk ckp cmne, fhm2 je la")...tp akhirnya saya kembali terbabas kedlm dunia "ini"...tp tu sbb pengaruh "zaman it" iaitu wechat...

      jadi, nasihat saya, whoever we are, kita boleh berubah, asalkan AZAM tu lekat dihati n sanubari kita..

      and...sebab tu la ALLAH cakap " janganlah kamu menghampiri ZINA...bknnya...janganlah kamu berzina...

      Nampak x kat situ...permulaan ZIna ( or liwat dlm kes ini) ialah perbuatan yg menyebabkan kita terdorong utk buat maksiat..cthnya...video lucah, whatsapp, We chat, Face book..and BLOG jugak....( so what am I doing here?)...

      Delete
    3. https://www.youtube.com/watch?v=WF61dd-0VEU

      Delete
    4. Dear Mamat@Capital.a.four,
      Firstly berpinar-pinar mata aku baca semua reply kat atas-atas ni. Ok tipu. Aku baca some of the comments je !
      Secondly, minta maaf banyak-banyak if my statements up there bagi kau terasa ke apa. That was just my opinion. Pendapat aku. Yes memang aku tak hadapi situasi macam kau. Perhaps aku pun akan buntu kalau jadi macam itu. But all I can say is kau lebih tahu apa yang kau hadap. Jadi buat keputusan yang bijak. Kami semua di sini sekadar memberi pendapat peribadi sahaja. Macam pendapat aku tu pun belum tentu berguna pun. Apa-apa pun all the best untuk kau. Jangan stress-stress. Since kau pun dah ada blog so use that as a medium untuk kongsi apa yang kau nak. And I do like your blog. keep on writing okeyh. :)

      Delete
  23. Brsabarlah cptl40, plu yg dh jumpa jlan pulang cam kita akan lbih byk dugaan dn ujian mennti didepan,

    Jazzlee

    ReplyDelete
  24. Salam. Maaf ye nk mencelah skit, sy ade bf dan kami dah bkawan 4tahun ssh sng bsama2, awal bulan 2 si bf bterus terang yang dia bisex.. YaAllah yaTuhan ku!! Bagaikan satu hentakkan yg atas kepala.. Sy blh terima dia kalu dia brubah, tetapi bf diberi pilihan dan pgorbanan, pilihan ade lah kekasih gay dan pgorbanan ade terpaksa lepas kan sy andai sy xblh terima couple dia..mereka yg tjebak slalu nya profesional dlm bidang kejaya, sy cuba utk ubah bf sy, tp sy sndri xtahu smpai mane tahap kemampuan, hanya meminta sek2 atau mardrsah membuatkan solat hajat dan bacaan yassin utk bf sy.. Tiada ape yg tdaya kecuali pertolongan daripadaNya...

    ReplyDelete
  25. Kemen ni open minded ah.. forward thinking.. advise pon bole pakai ah hahaha.. n those yg dh kawen tu fikir la sikit nk ada scandal ni fikir anak bini sini en kamen.. kamen enn ol bnyk pengalaman huhuhu gurau je okay.. huhu have a nnice day kamen

    ReplyDelete