Tuesday, 14 June 2016

RAMADAN YA RAMADAN

Tajuk cliche...ekekeke. Pejam celik..bangun tido..sahur berbuka..hari ini dah masuk hari ke-9 umat Islam berpuasa. Mungkin belum terlambat lagi rasanya aku nak ucap selamat menyambut bulan ramadan dan selamat berpuasa buat semua rakan-rakan blogger dan pembaca blog aku..eceh! berangan ramai peminat..ekekeke

Bila dah masuk bulan ramadan ni, kena laa kurangkan sikit aktiviti mengumpat dan mengata mahupun bercakap dan melihat benda-benda yang tak sepatutnya..bajet macam ustaz..ustaz songsang! muahahaha. So untuk menghormati bulan ramadan yang mulia ni dan memandangkan aku dah agak lama menyepi..aku nak share sikit citer berkaitan bulan ramadan. Anggap laa post ini sebagai buah tangan istimewa buat semua pembaca yang sudah terlalu lama menanti update terbaru dari Kamen Shinobi...wakakakakaka. Giler perasan lagi memualkan.

Bercakap pasal bulan ramadan dan puasa..kalau tak silap, aku mula start berpuasa masa umur aku 10 tahun..masa tu aku darjah 4. Biasa laa, takkan dah nak baligh tak reti-reti lagi nak puasa..ekekeke. Tapi yer laa...masa tu aku berpuasa bukan atas sebab tuntutan agama..tapi sekadar nak dapat duit...hahahaha! 


Dulu, parents aku didik aku untuk berpuasa melalui duit. Dipendekkan citer sekiranya aku mampu bertahan dari makan dan minum atau dengan kata lain berpuasa penuh pada hari itu..parents aku bagi seringgit sehari sebagai upah. Tapi kalau pecah puasa, tak dapat apa-apa laa..hehehe. Well..siapa tak nak duit? Dah laa masa tu aku tengah ketagih beli mainan..kalau boleh tiap minggu nak beli mainan baru. So kalau nak dapat duit, aku kena laa ikut berpuasa dalam bulan ramadan. Tapi biasa laa, budak-budak baru nak belajar berpuasa...kadang-kadang tu aku cuma mampu bertahan sampai tengah hari..lepas tu mula laa merengek kelaparan...hahaha. Tak pun curi-curi minum air masa tengah mandi lepas balik sekolah..lepas tu claim kat mak bapak duit..konon puasa penuh hari itu. Buruk betul perangai ko Kamen...kecik-kecik dah mata duitan. Nak dapat seringgit punya pasal sampai sanggup tipu orang tua...ekekekekeke

Masa memula belajar nak puasa, total collection aku hujung bulan tak banyak pun..dapat laa dalam RM5 ke RM10..ekeke...tu pun dah happy. Cukup laa nak beli Tora, Dingdang dan stok jajan untuk beberapa minggu. Tapi semakin aku meningkat dewasa, total collection aku slowly bertambah saban tahun..dari RM5 ke RM30. Dapat RM30 tu bermakna aku dah mampu berpuasa penuh selama sebulan. Kalau tak silap, aku start puasa penuh masa form 2. Dan lagi best kalau aku puasa penuh sebulan, parents aku bagi duit bonus. Tu belum masuk duit raya lagi...mau tak happy? Kecik-kecik dah pegang duit banyak. Tapi yang tak bestnya... adik beradik pow duit aku beli majalah ujang edisi bumper raya..damn!

Bila dah besar, dah tahu hukum, dah tahu rasa malu kalau tak puasa..aku dah stop mintak upah. Nampak tak, Kamen Shinobi sebenarnya anak yang sangat baik..tak boleh blah puji diri sendiri!muahahaha.. Yer laa, ketiak dah tumbuh bulu..takkan nak mintak upah lagi? So pepandai laa ikhlaskan diri untuk berpuasa..eceh! Setakat ni aku tak pernah lagi ponteng puasa apatah lagi curi-curi makan dekat mana-mana fastfood...ekekeke. Tak kira laa lapar atau dahaga mana sekalipun, aku tetap maintain steady..eceh! Malu kot..badan sado tapi ponteng puasa...errr...sado tang mana aku tak pasti..sado kat perut kot..wakakakaka. Lagipun, nikmat bila berbuka tu sebenarnya lagi hebat bila tengah kebulur dan dahaga nak mati....kadang-kadang lagi hebat dari klimaks di ranjang...erkkk!

Sebenarnya banyak lagi aku nak citer berkaitan bulan ramadan..tapi orang kata bila tengah berpuasa tak elok banyak bercakap..lagipun mulut tengah kering dan busuk..dikhuatiri ada yang sesak nafas lalu pengsan..hahahaha! Apapun, sekali lagi selamat menjalani ibadah puasa buat semua. Sebelum mengundur diri, sedikit pesanan..kalau pegi bazar ramadan, usha makanan takpe tapi jangan usha jantan. Mentang-mentang laa bazar ramadan tu sesak...time tu laa nak main gesel-gesel dengan jantan...ekekekekeke.


Empty your stomach, to feed your soul

(masuk tahun ni dah dua tahun crush sado tak meniaga. Terus takde mood nak pegi bazar ramadan. Tak selera nak beli makanan dekat makcik muka ketat...ekekekeke)


28 comments:

  1. selamat berpuasa kamen shinobi..mana tau kat bazar nak gesel-gesel dengan jantan ni..mesti selalu buat ye..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak main laa gesel-gesel. Aku kalau jumpa yang berkenan terus jalan pimpin tangan...hahaha!

      Delete
    2. wow....crush bazar ramadan...lme dh ak x gi bazar...hahaha

      Delete
    3. WK : ni mesti kes merajuk putu mayam habis...hahaha

      Delete
  2. Selamat berpuasa abang kamen, ni mesti ada pengalaman ni dekat bazaar..jangan nakal2...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana ada Carl Dani. Selalu jalan tunduk jer..tu pasal selalu eksiden dengan jantan. Tak sengaja tergesel..hahahaha

      Delete
  3. "kalau pegi bazar ramadan, usha makanan takpe tapi jangan usha jantan. Mentang-mentang laa bazar ramadan tu sesak...time tu laa nak main gesel-gesel dengan jantan...ekekekekeke."


    bila lagi nak main gesel-gesel kannn. masa ni je la yang boleh pun !
    HAHAHAHAH ! kimsalam kat crush sado tu yer. HAHAHA

    Selamat Berpuasa bang Kamen ! Kurangkan menggesel tingkatkan ibadah !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kirim salam tahun depan jer laa..tahun ni si dia takde..ekekeke

      Delete
    2. nk kirim salam gak..untong la..sado... :p

      Delete
  4. Kamen, lama xchat dgn ko.
    hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rindu ke? ekekekeke..

      Dah orang tu sibuk mengalahkan menteri..mana nak pandang aku dah...hahahaha

      Delete
    2. selamat puasa kameng!!! haha.

      Delete
    3. Selamatkan diri dari jerung..hahaha

      Delete
  5. Bab minum air time mandi xleh elak, haha
    papun slamat brposa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jazzlee selalu buat ke? ekekekeke

      Delete
    2. Haha, skang iman da kuat.

      Delete
    3. Fuuh...a walk down memory lane, hampir sama plk dgn aku time bebudak, balik skool, mandi...menyelam, sambil minum air, wakakaka...pastu klua wat muka letih, konon xmo kantoi

      Delete
    4. Jazzlee : bleh percaya ke ni? :angkat kening sebelah:..hehehe

      Mohd Norhafiz : Kecik2 dah pandai drama! hahahaha!

      Delete
    5. Nak wat mcm ne, its in the blood, mak abah pelakon teater, mn x tumpah kuah kalu x ke mee bandung? wakakaka

      Delete
    6. Time lapar jangan sebut mee bandung..dikhuatiri ada yg berbuka sebelum waktunya

      Delete
  6. bila lah dpt berbuka dengan bang kamen *tongkat dagu, tenung lappy*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak berbuka sama boleh, dengan syarat effa belanja :wink wink:

      Delete
    2. cehhh~~pisau cukuqq haha where have u been?

      Delete
    3. Chet...belanja makan jer, bukan mintak belanja merc sebijik!

      Delete
  7. Salam action kamen.. Salam ramadhan n salam aidilfitri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome back Mamat! hahahaha...selamat hari raya.

      Delete
  8. Replies
    1. Selamat hari raya ke-18 Shin...hehe

      Delete