Tuesday, 15 September 2015

NGORAT

Baru-baru ni seorang silent reader blog aku bertanyakan sesuatu...

"Macam mana kau tahu kau nak serius?
I mean kalau orang mengorat kau,apa reaksi kau?"

Sejujurnya bila ada yang bertanyakan soalan-soalan yang berkaitan dengan hati dan perasaan sebegini, aku sendiri takda jawapan muktamad. "Bila kau nak bercinta? Bila kau rasa kau nak berkapel? etc..." Well...bagi aku soal hati dan perasaan terlalu subjektif. Masing-masing ada 'time' diaorang. Aku? aku masih solo..so kiranya 'time' aku belum sampai lagi laa. Lagipun takda dalam mana-mana buku atau teori menyatakan lelaki wajib bercinta sebelum umur 30 tahun..tak pun aku bakal jatuh cinta pada hari Deepavali nanti. Again semua tu bergantung pada takdir. Selagi 'time' aku untuk berkapel,bercinta,in-relationship belum sampai,selagi tu laa Kamen Shinobi tetap berstatus single and available..hehe

Berbalik pada reaksi aku bila di-ngorat?

Siapa tak suka di-ngorat? Lagi-lagi kalau si pengorat tu taste aku..confirm cair. Silap-silap aku aku yang ngorat dan terkam dia dulu..aum! ekekeke. Hari ni ngorat, esok declare couple..eceh! Gelojoh sungguh. Mimpi jer laa kau Kamen...ada hati nak mengorat! Baru say 'Hi' terus kena block..ekekeke.

Ntah laa..aku sendiri tak tahu macam mana respon aku bila di-ngorat...siapa laa nak mengorat aku? Tapi kalau ada yang cuba mengorat, mungkin aku buat-buat jual mahal..ibarat jinak-jinak merpati,makin dekat makin Kamen lari..eceh! Tak pun, aku blushing sambil buat muka paling cute...ekekeke..lagi tak bleh blah! Ntah..respon aku mungkin berbeza mengikut situasi dan siapa yang mengorat aku.

Tapi macam mana kalau yang mengorat tu bukan taste aku? Well kalau jadi macam tu aku takda laa terus reject,tu kejam sangat. Maybe aku akan bagi peluang untuk cari chemistry..mana laa tahu ada jodoh. Tak salah kan bagi peluang dekat orang lain? Tapi kalau sudah terang lagi bersuluh kau bukan type yang aku suka..usaha tu kena lebih sikit laa..eceh! Berangan prince charming laa kau Kamen! Siapa tahu..orang yang aku tak suka,tak bernafsu,rasa seram jer nak dekat..last-last orang tu laa yang sudi berkongsi susah senang hidup bersama, yang mampu sayang aku macam dia sayangkan nyawa dia sendiri...pergh! melting...


Bercakap pasal flirting, dalam dunia yang serba canggih sekarang ni aktiviti ngorat-mengorat pun ikut berubah. Kalau 10-20-30 tahun dulu, nak mengorat kena nampak depan mata baru ada feel nak mengorat. Yer laa dulu gay apps,social media,messaging app pun belum wujud lagi..kalau ada pun,access terhad.

Dulu sebelum adanya Grindr,Facebook etc macam zaman sekarang..mostly PLU berkenalan dalam chat room macam Yahoo Messenger,MSN,ICQ etc..tu kalau tak silap aku laa. Nak tengok gambar pun susah..so nak tak nak terpaksa meet-up in real-life kalau nak tahu rupa masing-masing..kira macam blind date laa. So kalau kena dengan taste,baru boleh mengorat lebih-lebih.

Beza dengan zaman sekarang,nak mengorat bila-bila pun boleh. Maklum laa semuanya dihujung jari. Bukak jer Grindr,Instagram,Wechat etc..terjumpa pulak profile mamat taste, terus boleh mengorat. Kadang-kadang tak sedar masing-masing kaki penipu dan ditipu. Dalam profile muka jambu,badan ketak 6 pax..tapi bila jumpa in real life baru tahu masing-masing rupa macam jambu batu, 6 pax hilang ntah ke mana..yang ada 1 pack jer..hehe. No offense, boroi itu seksi...aum!

Well itu laa masalah online dating atau flirting lagi-lagi sebelum meet-up. Yer laa mengorat di alam maya ni tak sama macam mengorat in-real life..tak nampak body language,gesture,vibe diri masing-masing. Tu belum lagi masuk soal kejujuran dan keikhlasan. Kadang-kadang si pengorat just nak test market..kena plak yang di-ngorat tu jenis cepat cair..sure terlentok dengan sweet talk si pengorat. Kadang-kadang ada jugak yang di-ngorat tu sebenarnya just being friendly dekat si pengorat..risau si pengorat kecik hati kalau tak dilayan..last-last si pengorat tu ter-feeling yang di-ngorat tu syok dekat dia.

Haih...complicated sungguh!

Sebab itu laa kalau ada pilihan aku lebih prefer untuk meet-up in real life, tak pun sekurang-kurangnya tahu rupa paras fizikal sebenar seseorang sebelum mengorat dan di-ngorat. Blind date sekali pun aku tak kisah..taste atau tidak tolak tepi..yang penting aku nampak depan mata aku. Kalau setakat terjumpa di alam maya,chatting sehari dua,sweet talk lepas tu nak feeling cloud nine..itu bukan aku. Bagi aku mengorat di alam maya terlalu 'vague' dan banyak risiko. Yer laa, bab mengorat ni banyak bermain dengan perasaan..salah percaturan,ada yang sakit nanti..lepas tu baru tahu menyesal.

Errr...macam susah jer nak ngorat Kamen Shinobi...ekekeke. Alaa,tak susah mana pun. Aku tak perlukan sweet talk macam orang lain atau hadiah mahal semata-mata nak impress aku. Just be yourself..itu aje rahsianya. Tak perlu terhegeh-hegeh macam desperado kekurangan kasih sayang..ekekeke. Chill and relax jer,kalau dah jodoh takkan ke mana..eceh!

Apa pun..be careful. Flirting memang best..tapi sometimes kena jugak be realistic. Kaji dulu keadaan sebelum proceed to the next level. Siapa lagi nak jaga hati dan perasaan kalau bukan diri sendiri?

Action speak louder than words.
So believe what you see and f*ck what you heard.


16 comments:

  1. Ala ..potong stim la ..ingat nak sambung citer hari tue ... :p
    Anyway .. x kesah pon sape ngorat ..kalau suka kate kan suka ..
    Kalau dah x suka ..orang tue melutut dengan sekuntum bunga ros pon, ko bau hancing .. gitu ..kehkeh.

    ReplyDelete
  2. btul..ak pon prefer nk meet up lpk2..tp mlgny mostly akn ajk jmpe for fun bro...dan klo yg baek2 ni biasa ny discreet mcm numan tu..nyampah ak..kikiki....tp mmg ak pon jnis suke meet up..ak jnis jujur....ape2 klmhn ak akn bg tau dlu sblm klbhn ak...(sbb tu kot ak down aje)..adeh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. WK ni mesti hot orangnya,tu pasal asal jumpa jer sure kena angkut balik hotel..ekekeke..kidding.

      Delete
  3. Abg kamen jangan lupa sambung crta yang lepas..hehehe..susah nak cari yang serius, semuanya nak berseronok je, kalau ada yang serius pun amatlah sikit jumlahnya..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sikit tapi still ada...jangan cepat mengalah! Macho Lelaki boleh!

      Delete
  4. aku selalu merasa sedih untuk orang yang mengurat orang hot kat instagram tapi tak dilayan...nak je aku pm cakap move on dik cari orang lain...hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha..biarkan mereke dengan dunia dan cara mereka.

      :simpati:

      Delete
  5. Typical PLU mesti cari rupa....but bile Umo dah lanjut baru lah terhegeh-hegeh cari yang sejiwa dan yang memahami katanya...

    Well, my word of advice....carilah org yang bole terima kita seadanya...

    p/s : Mr Kamen, lupe lah satu lagi kaedah mengorat zaman dulu...pakai MiRC with chanel #sayangabang or #gaymalaysia......hihihi ;-P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaa..ada jer PLU tua tapi cerewet mengalahkan orang muda..ekekeke. Pilihan masing2.

      Aku lahir zaman Grindr..so x tahu sangat caner orang dulu2 mengorat...ekekeke

      Delete
  6. Teringin sebenarnya nak meet up tapi takut berhadapan realiti :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Take ur time Nov C..slowly. Kalau bukan sekarang,one day nanti kalau kau dah ada keyakinan.

      Delete
  7. Nk ckp bab2 ngorat nih, sume plu kene ler cerdik, kena pandai bezakan usik mgusik, kacau, acah2 jerr, serius atau gurauan. Kat situasi tuh kita akan tahu thap kebijakan plu, kamen memang cerdik, syang ang tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. 'syang' jer ker? shium tanak? ekekekeke...:larikkkkkk:

      BTW, Kamen pun syang Jazzlee sebab rajin singgah,baca dan tinggalkan komen..macam yg lain2 jugak...hehe

      :tetiba jadi malu:

      Delete
  8. dah lama x kena ngurat.. hukkk sejak diri ni kertu lg la x de yak nk adjust adjust #nanges

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaa...umur Shin jer dah banyak,tapi masih nampak macam budak baru lepas habis spm..hehehe.

      Kalau takda yang ngorat Shin, apa kata Shin plak yang mengorat. :wink: :wink:

      Delete