Wednesday, 16 December 2015

BLIND DATE

Haihh..ntah kenapa sejak kebelakangan ni aku sedikit malas nak update blog aku. Dulu masa memula start bukan main lagi semangat membuak-buak..idea mencurah-curah..sekarang apa dah jadi? Blog sendiri pun tak reti nak jaga..macam mana laa nak jaga ‘the special one’ nanti…eceh! Well..aku sebenarnya bukan laa malas..idea dan topic sentiasa ada cuma lately ni aku agak sibuk, siang nak urus hal duniawi..malam pulak nak melayan buah hati…errrr...nampak sangat menipu! ekekeke..Maaf laa,aku masih berstatus single dan available..love story aku lambat lagi nak publish..hehe. Alaa..cakap jer laa malas dan takde idea..habis citer..banyak alasan!

Abaikan citer kemalasan..aku sebenarnya nak share sikit pasal blind date. Bila bercakap pasal blind date..siapa pernah blind date? Atau tak pernah langsung keluar dating? Angkat baju tunjuk pusat..ekekeke. Blind date? Zaman sekarang ni ada lagi ker orang blind date? Kuno sungguh! Siapa kata takde? mungkin aku antara orang-orang yang suka dan masih mengamalkan  blind date sampai laa ke hari ni. Dan untuk pengetahuan baru-baru ni pun aku baru keluar blind date dengan seseorang yang aku kenali melalui gay apps.

Kenapa nak blind date? Sekarang kan zaman instagram,whatsapp,wechat…send gambar jer kan senang..takpun video call..kalau hodoh atau tak kena dengan taste tak payah jumpa…buang masa jer blind date ni!

Kalau korang jenis yang sangat memilih tak pun join gay apps semata-mata nak cari sex..aku boleh laa terima dan faham cara pemikiran seperti diatas. Memang tak dinafikan zaman sekarang tak macam zaman dulu..lebih mudah dan praktikal. Kalau someone request gambar, boleh aje snap satu dua selfie lepas tu send..simple dan cepat. Tapi korang kena ingat..semakin canggih teknologi,manusia pun semakin bijak nak menipu..hehehe. Malas laa nak citer panjang lebar..tapi kes-kes catfish..hantar gambar lain,bila jumpa rupa lain dah banyak kali aku dengar. Tak pun dalam gambar nampak aummm!..rasa macam nak gomol pastu simpan dalam peti kaca..tapi bila dah jumpa in-real life, terus rasa geli-geleman..Nak salahkan siapa? Camera360?..ekekeke

Atas sebab itu laa aku lebih selesa blind date dari bertukar-tukar gambar..dan aku sendiri sebenarnya berat hati nak send gambar peribadi aku dekat stranger lagi-lagi mamat-mamat plu dalam gay apps tu semua…seram beb! Tak pasal-pasal nanti aku terkantoi..tak pun gambar aku disalahguna..eceh,bajet hot laa kau Kamen! So salah satu cara untuk diaorang tahu siapa aku adalah dengan keluar blind date..hehe. Lagipun mungkin ini cara aku mendidik jiwa aku untuk tidak terlalu menilai orang berdasarkan rupa luaran semata-mata..yer laa,aku join gay apps tu pun bukan atas niat mencari kepuasan nafsu sementara, just nak cari ‘like-minded' people..siapa tahu dari status ‘kawan biasa’ bertukar ke ‘kawan mengawan’…errrr…maksud aku steady partner! eceh! ..So bagi aku chemistry tu lagi penting dari rupa fizikal.

Mungkin ada yang berpendapat blind date ni selfish..yer laa,seolah-olah aku memaksa orang lain untuk terima aku..begitu jugak sebaliknya. Jujur, aku sebenarnya insecure dan self conscious dengan rupa fizikal aku..dan mungkin atas sebab itu jugak laa aku teramat segan nak send gambar peribadi aku dekat strangers...maklum laa, rupa tak kacak..kalau send gambar nanti sure kena block..ekekeke..Personally bagi aku soal selfish tak perlu timbul sebab biasanya blind date ni dipersetujui kedua-dua pihak..so dekat situ aku assume orang yang sudi keluar blind date dengan aku pun ada mindset yang sama macam aku…bersedia berhadapan dengan sebarang risiko. Suka atau tak, taste atau tidak..soal itu dah jatuh nombor dua..yang paling penting berjumpa secara empat mata..apa yang terjadi selepas tu, serahkan pada takdir. Yer laa, kata tadi nak buat kawan..takkan tu pun nak memilih yang kacak aje..lain laa nak buat steady partner, sure kena cari yang sekufu...hehe

Bila bercakap pasal risiko, aku tak nafikan blind date adalah pengalaman yang sangat menyeramkan. Walaupun aku dah banyak kali keluar blind date,tapi perasaan berdebar tu tetap ada. Yer laa..nak berjumpa dengan seseorang yang aku sendiri tak tahu rupa paras fizikal orang tu..siapa tak gelabah? Mana laa tahu orang yang bakal aku jumpa sebenarnya orang yang sangat aku kenali..mau tak awkward..haha! Luckily setakat ni takde lagi.. Tu belum lagi citer soal perangai dan apa yang bakal terjadi lepas tu..sama ada ‘date’ aku boleh terima aku atau tidak..ntah-ntah kena tinggal camtu aje..haha..giler kejam! Tapi perasaan ‘thrill’ tu sebenarnya yang buat aku 'ketagih' dengan blind date..ntah laa, terasa puas bila segala persoalan aku terjawab depan mata kepala aku sendiri.


Dah nama pun blind date..aku sebagai manusia biasa mesti ada sedikit expectation dan imaginasi aku tentang orang yang bakal aku jumpa. Nak yang macam tu..berharap si dia macam ni..nak yang indah-indah dan sempurna aje. Well…semua tu angan-angan aje. Bila dah bertentang mata..hampa dan kecewa jer rasanya..ekeke. Selalunya macam tu laa..rasanya takde satu pun blind date aku yang mampu buat aku terkesima..haihh..memang susah nak impress Kamen Shinobi! Eleh..ntah-ntah diaorang pun geli dan jijik tengok aku..haha!

Well rasanya itu laa kelemahan ketara blind date..terlalu banyak uncertainty dan persoalan yang aku sendiri gerun nak hadapi..mungkin sebab tu tak ramai berani nak keluar blind date dengan aku..risau aku tak memenuhi apa yang diaorang cari..tak kisah laa..aku faham. Macam aku kata tadi, blind date ni banyak risiko..especially bagi orang-orang yang discreet, suka berangan dan suka expect lebih-lebih..macam aku..Chet! dasar tak sedar diri, ajak orang blind date tapi expectation setinggi langit! Last-last bila apa yang dibayangkan tak sama langsung dengan apa yang muncul depan mata…sendiri sakit hati!ekeke. Itu kebodohan masa silam aku.. sekarang tiap kali aku keluar blind date..aku takde laa nak harap lebih-lebih..imagine yang hodoh-hodoh aje, so takde laa kecewa sangat..hahaha..gurau! Cuma aku selalu berharap ‘date’ aku boleh terima aku seadanya..dan perkenalan tu tak terhenti setakat itu aje.

Niat awal aku nak share sekali pengalaman blind date aku, tapi memandangkan esei aku kali ni dah overlimit..rasanya lebih afdal kalau aku share dalam entry yang akan datang..hehe. Apa pun kalau korang ada pendapat tentang blind date,tak pun pengalaman peribadi..atau nak keluar blind date dengan Kamen Shinobi tinggalkan nombor telefon anda dalam ruang komen dibawah…ekekekeke

Life is like a blind date,
because sometimes you just have to have a little faith

32 comments:

  1. Jumpa aje sbagai kawan, abis cite, klu suke go on, klu tak suka sampai disini jekkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Atau dalam bahasa lebih mudah..hensem boleh couple,tak hensem boleh blah...betul tak Jazzlee? ekekeke

      :gurau:

      Delete
  2. Berani ko kan, & sapa2 yg pilih cara blind date. Aku sbg seorang yg benci kena reject dan x pandai mereject, mmg tak reti la nak berblindate. Paling2 pun aku pakai cara "orang tgh (kawan)". Haha. Jgn lupa cerita psl da best n da worst xperience psl blind date ko weh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acah2 berani jer tu..tapi sebenarnya rasa macam nak pitam pun ada...seram to the max! haha

      Delete
  3. Aku penah blind date sbb mmg prefer blind date pun. Reject & kena reject tu perkara biase. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi5..kita serupa. Biar orang nak kata cara kita kuno,tapi manisnya kita jer yang tahu.hehe

      Delete
  4. teringin nak berblind date dgn Kamen Shinobi tapi Kamen jauh sngt lh(jauh kah??)hohoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedangkan bulan yang jauh tu pun dah ada yang jejak kaki..apatah lagi Kamen Shinobi yang di sebelah rumah izz jer...errrr..

      Delete
  5. Laaa kena tunggu next post ke?

    anyway, betul tu, have a little faith and all the best.

    en. kantan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabar en. kantan..aku tengah refresh balik pengalaman blind date aku..maklum laa,dah tua...ingatan pun semakin lemah..ni nak kena banyak makan bunga kantan ni..ekekeke

      Delete
  6. kalau pergi blind date, aku selalu jadi awkward. dan pendiam. sekian. HAHAHAHHAHAHAHAH.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Susah aku nak percaya Shark seorang yang pendiam..hahaha

      Delete
  7. La...ingat kan nak story pasal blind date...ujung-ujung kene bersumbang gak...huhuhu...;-P

    Blind Date ker...Deaf date ker (eh...ada ke?)...tak kisah lah Kamen wei...yang penting you and your blind date partner tu suitable...yer...

    Tapi honestly bagi Amir, Amir lebih prefer dapat tau serba sedikit berkenaan dengan oarng yang Amir nak jumpa tu walaupun tak exchange gambar...I mean, takut tersalah orang bila nak pi tegur nanti...malu cek wei...huhuhu...;-P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku pun camtu gak..tapi biasanya refer warna baju aje so senang nak cari bila dah sampai di tempat kejadian..hehe

      Delete
    2. Amir ..masih igt lagi ke blind date kita dulu. U pkai baju the flash kan ... kehkeh

      Kamen ..dr 5 blind date ..mesti 1-2 yg akn tersangkut .. wishing u best of luck to find a true partner ..kate nya ..hehe

      Delete
    3. Kamen : Tempat kejadian...? Jeng...jeng...jeng....hihihi...;-P

      Nu'man : U dah silap la Nu'man...yang pakai baju Flash tu abam dollah u...bukan I...hari tu I blinde date dengan U pakai baju Pagoda dengan boxer jer....hihihi...*larikkk...:-P

      Delete
    4. Tak sangka dalam Nu'man berkasih sayang dengan Dollah, sempat lagi melencong keluar dating dengan Amir....Korang ni ada apa2 ker? jeng jeng jeng..

      ekekeke

      Delete
  8. Aku pernah blind date masa aki umo 17..masyaa Allah org tu tua giler..dh pgkat pakcik2..siap panggil aku syg2 bagai..geli saya dibuatnya..haha..

    Jom ah kita blind date kamen..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Umur 17 aku sibuk study dan main jer..takde masa nak keluar blind date..eceh.

      Aku pun dah pangkat pakcik2 gak,nak ker?ekekeke

      Delete
    2. Haha..mse tu bru nk up..
      Hmm kalau dgn abam kamen msti la nak..

      Delete
    3. Aku dah tua baru terhegeh2 keluar blind date..ekeke

      Jom jumpa dekat taman bunga..romantik sikit..haha

      Delete
  9. Ingatkan nak sharekan ceriter tentang blind date rupannya kena tunggu next entry....jangan lupa pulak update entry nanti..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada masa nanti aku share..sabar Carl Dani..hehehe

      Carl Dani...dah macam jenama handbag..hehe..gurau!

      Delete
  10. Replies
    1. Kalau tak berani, potong jer yang dekat bawah tu..haha

      Delete
  11. dah lama x de org ajak shin dating.. jgn kan blind date.. celik date pon xde #sedih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau takde orang ajak, apa kata Shin pulak yang ajak orang dating? :wink: :wink:

      Delete
  12. jom dating jom...hahaha...lama jugak tak ajak orang dating...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan kita dah keluar dating ker aritu? ekekeke

      Delete
  13. Fuhh, abis dah bce semua entry. Anyways, hai haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sudi luangkan masa baca satu persatu,banyak tuuuu..hehe.

      Hi,selamat berkenalan Young Explorer!

      Delete
    2. Welcome. Mengisi cuti panjang dgn amalan membaca haha. Mmg best lah bila baca semua entry blog abam kamen.



      Delete