Wednesday, 27 April 2016

DULU LAIN SEKARANG LAIN

Haihh...ntah kenapa lately ni tetiba jer jiwa ni terlalu merindui 'seseorang'. Dan bila perasaan rindu tu menyapa..mula laa layan perasaan sorang-sorang. Damn! lembik sangat laa kau Kamen! Adakah Kamen Shinobi sedang merindui bekas kekasih? erkkk...sejak bila kau bercinta ni Kamen? Tak pernah citer pun...hehehe..

Well..manusia boleh berubah bukan? Dan orang kata perubahan tu bagus..lagi-lagi kalau berubah ke arah kebaikan. Kalau dulu perangai tak ubah macam iblis..tapi sekarang tetiba berubah jadi serupa malaikat..alhamdulillah..mujur ada pamoga..ekekeke! Tak pun dulu selekeh..ketiak,mulut,kaki,tangan semua bau kambing. Tapi lepas kena tegur baru ada kesedaran nak jaga kekacakan diri..well, siapa yang tak suka pada perubahan?

Tapi bukankah setiap manusia tu berbeza. Kadang-kadang ada jugak yang berubah ke arah yang kita sendiri rasa kurang best, susah nak terima, terasa janggal..dan berharap semuanya kembali kepada keadaan sediakala. Errr....apa yang kau merepek ni Kamen?

Well..aku sebenarnya nak cakap sikit pasal situasi tipikal yang selalu terjadi sebelum dan selepas ber-couple. Errr..adakah ini petanda hati Kamen Shinobi kini sedang berbunga-bunga? Ahhh! mengarut!..ekekeke. Untuk pengetahuan korang, post ni dicipta sekadar untuk suka-suka jer..tapi kalau ada yang terasa tu, anggap jer laa satu kebetulan...ekekeke


******

DULU

Tom : Hi!
(1/2 jam kemudian)
Jerry : Hi..sorry, tak perasan awak mesej
Tom : Yeke? It's ok. No biggie.

SEKARANG

Tom : Awak!
(10 minit berlalu)
Jerry : Ada apa?
Tom : Kenapa lambat sangat reply? Dari tadi I tunggu. Ingat I ni tunggul?

Masa memula kenal dulu..Tom laa manusia yang paling penyabar dimata Jerry. Kalau tengah chatting tu, Tom tak kisah pun kalau Jerry lambat reply, Tom redha jer walaupun terpaksa menunggu berjam-jam. Kalau tak dapat reply on time, mula laa si Tom resah gelisah...lepas tu gelabah spam si Jerry. Dan bila Jerry reply...Tom laa insan paling gembira atas muka bumi ni. Itu dulu...tapi sekarang jangan kata sejam, Jerry lambat reply seminit pun sure Tom mengamuk...lepas tu tak sah kalau tak perli si Jerry. Kalau dulu Tom rajin spam si Jerry, tapi sekarang nak contact si Jerry pun ikut mood. Kadang-kadang Jerry hantar mesej harini, lusa baru si Tom reply..maklum laa, Tom kan sibuk orangnya..tapi yang peliknya masa nak mengorat si Jerry, boleh pulak si Tom berkepit dengan handphone tu 24 jam.


***

DULU

Jerry : Awak tak keje ker esok? Kan dah lewat malam ni?
Tom : Keje..U? 
Jerry : I cuti..tido lambat pun takpe
Tom : I tunggu U tido dulu baru I tido. Ok?

SEKARANG

Jerry : Petang tadi I..bla bla bla...
Tom : Yeke? I penat nak tido. Jangan kacau.

Masa zaman Tom nak mengorat Jerry dulu..dia laa manusia paling sweet. Kalau boleh nak bersembang dengan Jerry 24 jam. Kadang-kadang tu Tom sanggup berjaga sampai lewat malam semata-mata nak temankan malam-malam Jerry. Tom tak kisah pun kalau mata tu dah serupa panda...tak pun lambat masuk kerja keesokan harinya sampai kena marah dengan boss..asalkan dapat berborak dengan Jerry sampai ke subuh. Itu dulu..tapi sekarang, jangan kata nak ajak sembang sampai lewat malam..Jerry nak ajak pillow talk pun macam-macam alasan si Tom ni bagi..penat laa, mengantuk laa, takde mood laa..laju jer nak membuta. Padahal bukan nak membuta pun. Silap-silap Tom sebenarnya nak curi masa layan skandal lain? erkkk...kesian Jerry diduakan dalam diam..ekekekeke


***

DULU 

Jerry : Sorry awak.
Tom : Eh..takpe laa..I tak kisah pun
Jerry : Betul?
Tom : Betul..jangan risau. I ok. Salah I jugak..bla bla bla..

SEKARANG

Jerry : I kecewa dengan U
Tom : Eleh...asyik I jer yang salah! U pun salah! BLA BLA BLA!
Jerry : Jangan call I !
Tom : Whatever.

Dulu..masa Jerry mula mengenali Tom..Tom laa manusia paling understanding dimata Jerry. Jangan kata nak tinggi suara, nak tengok Tom marah pun susah. Dan bila situasi tetiba jadi out of control..mula laa si Tom gelabah minta maaf dekat si Jerry sampai sanggup buat itu ini konon nak memujuk si Jerry yang tengah berkecil hati. Mengada betul Jerry ni! ekekeke. Itu dulu...tapi sekarang, Jerry buat silap sikit pun, si Tom dah buat perangai serupa singa lapar. Kadang-kadang tu salah sendiri pun si Tom buat-buat tak nampak..pastu boleh pulak salahkan si Jerry. Tu belum masuk bab mengungkit..habis segala rahsia, dendam kesumat yang terbuku dihati si Tom tu diluahkannya. Dulu, tiap kali Jerry merajuk, si Tom laa jadi tukang pujuk..tapi sekarang Jerry merajuk seminggu pun belum tentu si Tom nak pujuk. Silap-silap makan hati berulam jantung sampai clash.


***

DULU

Jerry : Awak...I rasa tak sedap badan.
Tom : OMG..U ok tak tu? Patut laa I rasa berdebar jer tadi.
Jerry : Sakit kepala rasa nak muntah
Tom : OMG! OMG! Jap lagi I datang bawak panadol. Tunggu tau!

SEKARANG

Jerry : I sakit kepala
Tom : Makan panadol.
Jerry : Panadol habis..belikan untuk I
Tom : Mengada laa U ni...nanti laa!

Masa Tom nak mengorat Jerry dulu, Tom laa manusia paling caring di mata si Jerry. Jerry belum mengadu sakit lagi Tom dah boleh sense something wrong somewhere...konon ada psychic power..lepas tu mula laa si Tom ni gelabah tak tentu pasal. Sampai sanggup berhujan dan berpanas semata-mata nak belikan ubat dan makanan untuk si Jerry..jaga makan pakai si Jerry sampai sembuh. Itu dulu...tapi sekarang Jerry baru mengadu sikit, si Tom dah kata si Jerry mengada-ngada. Bila Jerry mengadu sakit, jangan kata nak belikan ubat, silap-silap Jerry mati sorang-sorang dalam rumah pun Tom buat tak peduli.


***

DULU 

Tom : Awak suka makan apa?
Jerry : Keju
Tom : Interesting! Awak tahu tak...bla bla bla..

SEKARANG

Jerry : I nak keluar shopping cari keju
Tom : K....
(krikk...krikk...sampai besok)

Masa memula kenal dulu, tiap kali Tom ajak Jerry berborak..mesti ada jer topik yang nak disembangkan. Kadang-kadang hal-hal bodoh pun boleh jadi topik perbincangan antara si Tom dan si Jerry. Bergurau senda, bergelak ketawa sampai tak sedar masa berlalu. Bagi Jerry, Tom laa teman bersembang paling best waktu tu. Itu dulu...sekarang Tom tetiba jadi hambar. Jerry tanya satu, Tom jawab satu..takpun Jerry tanya berjela, si Tom cuma balas satu huruf. Dan kadang-kadang bila Jerry tengah ada mood nak ajak Tom bersembang, si Tom pulak sibuk buat itu ini, tak pun buat-buat sibuk. Lepas tu layan si Jerry macam tak wujud..mau tak makan hati si Jerry tu?ekekeke

******

Well..itu antara contoh perubahan yang berlaku sebelum dan selepas ber-couple. Ini baru sikit, sebenarnya banyak lagi contoh lain. Korang yang pernah couple mesti pernah mengalami situasi sebegini. Dan korang yang tengah in-love sekarang ni..beware. Masa memula kenal memang laa semuanya manis..semuanya nampak perfect dimata. Maklum laa baru nak melayari bahtera berumah tangga...ekekeke..orang kata 'honeymoon phase'. Tapi bila honeymoon phase tu hampir sampai ke penghujung...sedikit demi sedikit sure korang akan nampak true color pasangan korang..tunggu masa jer nak tayang perangai busuk..ekekeke

Siapa yang nak pasangan diaorang berubah? Especially kalau perubahan tu menyakitkan hati...it sucks! Eerrr...ada pengalaman ke Kamen?! ekekeke..abaikan! Kalau boleh nak sweet muwit sampai bila-bila...macam waktu memula kenal dulu. Masa zaman mengorat dulu..dia laa intan, dia laa payung, dia laa my sweet lollipop..sekarang buat hal sikit pun rasa nak ikat dekat pokok, sumbat mulut dengan lollipop pastu libas dengan payung...ekekekeke

Biasa laa tu..kehidupan ni suatu realiti..dan kalau nak hidup ber-couple pun kena laa jadi realistik jugak. Yang manis dan indah tu dalam novel dan drama ciptaan manusia jer. Hidup ber-couple ni bukannya senang..maklum laa, karakter masing-masing tak sama..yang sama cuma rasa cinta..eceh! Kalau tak kena gaya..hal kecil pun boleh jadi isu kalau tak tahu handle situasi..silap-silap, baru couple sebulan terus clash...lepas tu meroyan macam orang mati kucing.

Apapun, kalau nak relationship korang bertahan lama, belajar laa terima perangai busuk pasangan korang dengan hati terbuka. Tapi kalau dah hari-hari tunjuk perangai busuk, mungkin ada something wrong dalam relationship korang. Solusinya? Pandai-pandai laa korang settle sendiri. Kalau susah sangat, mintak cerai jer, cari yang baru...ekekekeke.


Maybe sometimes people did not actually change,
maybe you just never knew who they really were.


21 comments:

  1. Sokong kamen 100%...memang cam gitulah kalau bercouple berdasarkan nafsu semata-mata...well...it's same goes for the str8 couple jugak....huhuhu...

    P/S : Kamen...awat pakai tom and jerry....copyright control tue...patut guna Nu'man and Dollah jerk..opsss...*larikkkk...:-P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amir ... kojaq ..!!

      Well, menda ni biasa je. It happens to every couple .. yg penting kena ada skill macam mana nak merengek minta perhatian. Kan Amir ..kehkeh

      Delete
    2. Amir : Instead Nu'man & Dollah, kenapa tidak Nu'man & Amir? Dah ada iras2 Tom & Jerry aku tengok korang berdua..ekekekeke

      Nu'man : kalau teknik merengek tak menjadi, nak guna teknik apa lagi? Tolong ajar...ekekekeke

      Delete
    3. Hmmm teknik blow his mind .. Amir yang cakap. Muahaha.

      Delete
    4. No wonder Amir jadi janda...ekekekeke

      larikkkkkk

      Delete
  2. Auchhh. terasa kita wakk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takkan dah habis ber-honeymoon dengan Chuck...hehehe

      Delete
  3. yeah.. it happen to every couple ke?
    I tot straight couple with plu spouse je camni..



    Yeah.. setengah org mmg tak pernah ikhlas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana2 couple pun sama jer Amira..selagi ada dua entiti yang bercinta, benda ni pasti terjadi...hehe

      Delete
  4. masa belum dapat berusaha sampai dapat, bila dah dapattak jaga elok-elok..hehee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa laa tu Carl Dani. Dah menghadap muka sama hari-hari..mana tak boring? ekekekeke

      Delete
  5. Dh dapat bukan bermakna tak sayang...

    John Hamidun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah dapat sepatutnya semakin sayang, bukan sebaliknya..hehe

      Delete
  6. Betol ke ni bukan pengalaman sebenar kamen *kecikkan mata

    ReplyDelete
  7. Nasib baik blom pernah bercouple lagi haha.
    Harap2 bila dpt xdelah jdi mcm situasi tom n jerry tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takde siapa nak jadi cam Tom n Jerry. Tapi yer laa, kalau dapat yang boleh maintain sweet sampai bila-bila, kira perfect laa! aku pun nak. hehehe

      Delete
  8. Erm, mkn dalam plk enrty neh *garu2 blakang kepala yg x gatal

    ReplyDelete
    Replies
    1. :wink wink mcm DP Mohd Norhafiz: ekekekekeke

      Delete
  9. Betulla tu action kamen.. Diorang sebenarnya bkn berubah.. Cuma masa hangat bercinta, belum keluar true colors masing2.. Mcm aku, aku still syg kat my spouse, tp maybe layanan xcm dulu.. Cthnya, skrg ngantuk je trus nk tido.. Kalau dulu, sampai bengkak mata xtido2.. Dulu kalau suruh buat apa2, laju je.. Skrg, nnt2lah.. So mmg terasa jugakla entri ni.. To kdg2 tu bile dah perasan cam hambar je relationship, ade gak aku buat surprise kat die.. Bwk g vacation.. Or busuk2 bwk g kat tmpt 1st kitorang dating.. Kat tasik.. Owh.. Indahnya saat tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. At least Mamat sedar hubungan tu semakin hambar dan ada inisiatif menghangatkan kembali rasa cinta dan sayang itu..eceh!

      Delete