Tuesday, 10 January 2017

FIRST DATE

Sejak dua menjak ni orang asyik duk bercerita pasal azam tahun baru. Ada yang nak kurus, nak sado, nak tambah boyfriend etc. Well..at least mereka-mereka ni ada cita-cita untuk dikejar..sedangkan aku? Haihh...malas nak cakap. Azam tahun lalu pun ada yang belum tertunai lagi..ada hati nak tambah azam baru..huhuhu. Tapi sejujurnya bila dan semakin berusia ni..aku dah kurang sikit nak fikir pasal azam macam zaman muda remaja dahulu. Ntah laa...mungkin aku dah cukup selesa dengan kehidupan aku sekarang agaknya..eceh! takde apa lagi yang nak dikejarkan. 

Well..tipu laa kalau aku kata aku takde azam langsung..tapi rasanya tak perlu laa aku kongsikan untuk tatapan umum..biar laa menjadi rahsia sendiri. Cukup laa sekadar korang tahu salah satu azam aku adalah untuk menamatkan zaman single..atau dengan erti kata lain aku nak settle down....dengan seseorang yang bernama Azam...mungkin? ekekekekeke..

Abaikan soal azam yang ntah bila akan tercapai tu. Sempena bulan pertama tahun 2017 ni, aku tetiba tergerak hati nak berkongsi pengalaman first date aku dengan PLU. Well...sebenarnya idea ni timbul lepas aku terjumpa satu vlog gay couple dalam Youtube baru-baru ni...yang bercerita pasal detik pertemuan pertama mereka di alam maya sampai laa ke first date. Bila laa aku nak merasa ada boyfriend disisi..bahagia jer aku tengok diaorang berdua tu...huhuhu

Berbalik pasal kisah first date aku dengan PLU, kejadian tu berlaku kalau tak silap lebih kurang 5 tahun yang lalu..waktu tu umur aku dalam pertengahan 20-an. Aku kenal mamat ni dalam satu website gay yang paling famous masa tu..PlanetRomeo/PR. Well...aku join PR tu bukan nak cari teman sex, tapi sebenarnya nak cari boyfriend..noob giler cari boyfriend dalam hookup site...ekekekeke. 

Nak dijadikan cerita, masa aku memula join PR tu, hampir setiap hari orang mesej ajak nak jumpa...maklum laa, barang baru..ramai laa nak try. Salah aku jugak, letak gambar profile terlebih seksi..siapa tak geram? Bila ingat balik, rasa bodoh pulak tayang badan dalam tu..hahaha.. Tapi yer laa, aku masih in-closet lagi..lagipun orang yang kenalkan aku dengan PR tu dah bagi warning awal-awal yang user dalam tu kebanyakkannya nak cari sex partner jer...so memang tak laa aku nak jumpa jantan-jantan gersang tu semua..tak pasal-pasal hilang teruna...wakakakaka..Eleh, alasan jer tu, padahal jantan tu semua tak menepati taste kau kan Kamen? Well..masa tu aku memang serius nak cari steady partner, so aku sangat strict..nak cari yang menepati taste jer...kalau tak, memang aku reject mentah-mentah...chet! bajet hot sangat laa kau Kamen!

Sampai laa suatu hari ada sorang mamat anonymous ni mesej aku, konon nak berkenalan. Aku letak nama mamat ni, Carlos...acah-acah mamat Latino...ekekekeke. So kitaorang pun chatting dalam PR..lepas tu bila dah makin seronok bersembang, kitaorang share phone number pulak. Tapi yang kelakarnya, sorang pun tak berani nak call...so main sms jer laa..dan yang lagi best, masing-masing anonymous..aku tak tahu rupa Carlos, dan Carlos pun tak tahu rupa aku. Tapi Carlos tak kisah pun sebab dia hormat privacy aku, begitu juga sebaliknya.

Dalam ramai-ramai user PR yang mesej aku, Carlos antara yang menepati ciri-ciri fizikal yang aku cari..aumm! Tinggi, berat semua cukup..perfect! tapi rupa sebenar..aku memang clueless..ntah-ntah kena tipu..huhuhu. Well..bukan sebab tu jer, dari segi gaya bahasa dan tutur bicara..aku boleh rasa keikhlasan Carlos nak berkenalan dengan aku, bukan macam jantan lain..asal mesej asyik tanya T or B, berapa inci etc...nampak sangat gila sex. Tapi Carlos beza sikit dari orang lain..dah laa sado, berbudi pekerti, tak gila sex...mau tak berbunga-bunga hati tu? Terus berangan hidup happily ever after dengan jejaka idaman...ekekekeke.


So masa tengah syok ber-sms tu, tetiba Carlos ajak nak jumpa. Erkkk..giler ker apa nak jumpa? Baru kenal tak sampai sehari...muka pun tak tahu macam mana...ada hati nak ajak jumpa. Silap hari bulan kantoi pulak nanti...mana nak letak muka? huhuhu. Well..itu hanya monolog dalaman diawalnya sahaja. Namun..suara hati aku terus mencelah..."Tak cuba tak tahu,bayangkan korang couple!"....Alahai..indahnya! Ahh....gamble jer laa!..lantak laa blind date sekalipun! Dan akhirnya aku akur dengan idea Carlos...walaupun pada mulanya aku terlalu risau..risau aku buat keputusan yang salah, tapi perasaan ingin tahu dan excited nak tahu identiti sebenar Carlos lagi besar dari perasaan takut. Yer laa..nak jumpa bakal buah hati face to face...siapa tak excited?

Fast forward...hari yang dinantikan telah tiba. Perasaan tu jangan cakap laa. Baru nak bersiap pun hati dah berdebar semacam. Maklum laa..first time dalam seumur hidup nak face to face dengan jantan PLU merangkap bakal kekasih...blind date pulak tu...memang cari nahas betul! hahahaha. Sebelum ni almari di tutup rapat...tapi sekarang dah sampai masa almari tu dibuka....yer laa, kalau tak dibuka..macam mana nak dapat boyfriend?

Masa tengah on the way ke tempat yang dijanjikan tu, aku semakin gelisah..dengan nervous menggigil satu badan..rasa lembik nak pengsan semua ada..nasib baik tak accident...huhuhu. Yer laa, risau Carlos tak menepati jangkaan aku...tak pun Carlos terus blah tinggalkan aku macam tu jer..sebab aku bukan taste dia...adeh! malu beb!

Akhirnya aku sampai ditempat yang kitaorang janji nak jumpa...kebetulan aku sampai dahulu sebelum Carlos. Dalam beberapa minit menunggu, Carlos sms aku..dia kata dia dah sampai. Mampos! Nak patah balik pun dah terlanjur sampai..so redah jer laa. Jantung ni berdegup semakin kencang macam nak meletup..nervous, menggigil menanti Carlos muncul depan mata aku..dan akhirnya, kitaorang bertentang mata buat kali pertama. 

Namun........erkk?...DIA NI?! Masa seolah terhenti...dunia gelap seketika. Jangkaan aku meleset sama sekali. Apa yang aku bayangkan jauh menyimpang lalu terbabas jatuh ke dalam gaung yang teramat dalam! Kalau ada pilihan, aku nak berambus dari situ, aku tak sanggup nak berhadapan dengan realiti....aku nak balik! Tapi apakan daya..nasi dah jadi bubur. Tak gentle laa blah camtu jer...tu pengecut namanya! 

Damn! dunia PLU ni memang kecik...dalam ramai-ramai jantan PLU..kenapa budak ni yang kena jadi first date aku?! Tragis sungguh! Well..Kalau korang nak tahu, Carlos ni junior aku masa kat sekolah menengah dahulu..so basically kitaorang dah pernah jumpa sebelum ni..cuma sebagai schoolmate..tapi tak pernah bertegur sapa pun. Dulu kat sekolah aku gelar mamat ni 'Ogre'..kenapa? jangan tanya! ekekekeke..Padan muka kau Kamen..kutuk dia lagi..last-last dia jadi first date kau! muahahahaha. Tapi luckily, Carlos langsung tak cam aku. Nampak sangat laa yang aku ni hanya budak biasa masa kat sekolah dulu...huhuhu

Dipendekkan cerita, first date dengan Ogre Carlos agak awkward pada mulanya, tapi masih berjalan lancar...walaupun dia bukan seperti apa yang aku bayangkan...eleh! ntah-ntah dia pun geli tengok kau Kamen! hahaha! Dan lepas balik dari first date tu, aku dapat sms dari Carlos...

"Next time jumpa jangan banyak cakap tau! Hahaha..."

Chet! Berani dia bahan aku! Tapi pengalaman first date ni memang agak kelakar. Actually, masa tengah lepak tu aku sedar aku agak terlebih peramah dari biasa...terlebih excited mungkin. Maklum laa, first time jumpa PLU face to face..tu yang mulut tak henti-henti membebel tu...habis segala yang terbuku diluahkan...sampai tekak naik sakit, mulut naik kering bercakap non-stop. Patut laa muka Carlos kadang-kadang ketat semacam..menyampah tengok aku mulut macam tongkeng ayam..hahahaha! Padahal orang yang kenal aku tahu aku jenis tak banyak cakap. Well..aku takde niat pun nak banyak cakap masa tu, aku cuma mengelak situasi awkward silence....lagipun Carlos ni jenis tak banyak cakap, so salah seorang kena laa main peranan jadi tukang karut...takkan nak diam sepanjang masa.

Well..hubungan kitaorang tak kekal lama pun...lepak dua tiga kali lepas tu lost contact. Ntah laa...aku takde feel langsung nak jadikan mamat tu sebagai kawan...apatah lagi steady partner..walaupun Carlos seperti teringin serius dengan aku...eceh! berangan jer laa kau Kamen! Banyak kali jugak Carlos ajak aku lepak lepas tu, tapi aku selalu buat-buat sibuk..padahal sebenarnya nak jauhkan diri..huhuhu.. Kononnya masa tu aku yakin aku boleh dapat yang lagi bagus dari Carlos....tapi hakikatnya, hampeh! sampai ke sudah tak laku...padan muka memilih sangat! Mamat tu pun sekarang dah makin galak tayang badan dalam satu gay apps ni..mujur kitaorang tak jadi couple...ekekekeke

Sekian kisah first date merangkap pengalaman pertama aku bersua muka dengan PLU. Mungkin ada yang beranggapan aku terlalu cerewet dan shallow-minded...nak tengok rupa semata. Well..aku mengaku itu aku yang dulu...kuat berangan, perasan lagi tak sedar diri...huhuhu. Zaman jahiliah dah berlalu. Sekarang aku dah semakin terbuka untuk menerima sesiapa sahaja dalam hidup aku. Yer laa, setakat nak berkawan takkan tu pun nak cari yang hensem..sempurna jer..lain laa nak cari steady partner..yang tu dah masuk cerita lain..hehehe. Well..masing-masing pun ada personal preferences bila nak memilih pasangan bukan?...cerewet sikit-sikit tu biasa laa. Nak cari buah hati yang nak kena hadap hari-hari, mana boleh main tangkap muat jer..main rembat apa yang lalu depan mata...nampak sangat desperate...ekekeke. Tapi kalau hati dah suka...rupa macam Shrek sekalipun tetap nampak macam Matt Bomer...hehehe.


Don't blame people for disappointing you,
blame yourself for expecting too much.

23 comments:

  1. ok lah tu abang kamen, adalah juga pengalaman untuk gi date dengan plu kan..hehehehe..walaupun tak menjadi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asyik kumpul pengalaman pegi date jer, bila laa nak merasa pengalaman bercinta...hehehe

      Delete
  2. Wahh ni kira throwback new year lah eh, edisi blind date gitu huhu
    Hensem ke tidak si Carlos tu Kamen? Hmm nama Carlos macam sangat dap kah kah

    Betul tu Kamen, nak cari pasangan tu kene cerewet sikit kan, tapi x boleh cerewet sgt nanti x de org melekat langsung pulak hiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehem ehem .... dah pandai Talhah sekarang ..wink2..

      Delete
    2. Talhah : Begitu laa kiranya...orang single macam aku kurang bahan nak story, so throwback memanjang jer ler...ekekekeke..Carlos hensem? No komen.

      Nu'man : Faham2 jer laa, hati Talhah tu tengah berbunga2...hehehe

      Delete
  3. Kamen ang memang cerewet...akhirnyer forever alone katanyer...kekeke
    Tapi takpe...yang penting ang raser comfortable...

    Takperlah Kamen...sampai maser nanti aderlah yang akan sukerkan Kamne nanti...tapi tak bleh duduk dalam almari jerk...sekali-sekala kene jenguk keluar gak yer...;-P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang sukakan Kamen tu ramai, tapi nak suka balik tu yang susah sikit...wakakaka..giler perasan!

      Aku dah posing maut atas almari pun still takde yang nak...caner tu? ekekekekek

      Delete
  4. Replies
    1. Alaa...Carlos ngok ngek, kaki untut kepala kemek...ekekekeke

      :marah budak Carlos tu: hahahaha

      Delete
  5. "Don't blame people for disappointing you,
    blame yourself for expecting too much."

    Agreed. Disappointment comes from expectation. T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul...expectation lead to disappointment..

      Pusing2 tang tu jugak...hahahaha

      Delete
  6. Pernah gak ada pengalaman blind2 ni. Setahun lebih jugak la x tahu camne rupa dia. But still bercontact2 as friend. Alhamdulillah bila dia reveal muka dia, memang hensem. haha.

    Bila time tak kenal muka pun kita da selesa, lagi la bila da tahu dia hensem sebenarnya. Hiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untung laa dapat date ensem..tak sia-sia tunggu setahun baru dapat tengok rupa...hehehe

      Delete
  7. Dear writer, Kamen. I just wanna express my feeling after reading your closeted blog.

    I had previously visited your blog and read an entry about you and your plu friend where you secretly found out that he was also gay.

    Today, when I was typing something on google search box, I remembered your unique blog address.

    Anyway, I think I would like to chat with you, but don't get me wrong, I just need to have a casual conversation.

    That's all :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear anon, thank you for visiting and reading my post in this blog. In case you want to talk with me, you may contact me on Hangouts or just send me an email to likevandyke@gmail.com..probably where can start there.

      Delete
  8. Kamen, berapa umur Kamen sekarang? *off topic* hahaha

    Good idea ni, nak buat entri pasal ni jugalah. keh3.

    Thanks Kamen.

    www.laki2laki.blogspot.com

    Regards,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masuk2 terus tanya soalan sensitif...ekekeke..Umur dirahsiakan...klue dia, baligh...ekekeke

      Tiru meniru tak dibenarkan, nanti kena saman..hahaha, gurau!

      Delete
  9. Replies
    1. Nak dua2 boleh tak Shin? :tekup muka:

      hahhahahahah

      Delete
  10. Replies
    1. Boleh..set time and date...kau belanje..amacam? :wink wink:

      ekekekeke

      Delete
  11. First date biase la. Aku dlu pon same gk. Dr uma tgn da berpeluh2. Masa date pon gelabah sume rase x kena.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebelum jumpa, tangan ketiak semua berpeluh..selepas jumpa, keluar peluh lain pulak...ekekeke

      Delete