Sunday, 2 July 2017

EID MUBARAK

Makan tido makan tido..tak sedar dah masuk seminggu kita dalam bulan syawal. Rasanya belum terlambat lagi aku nak ucap Selamat Hari Raya. Acaner raya korang? seronok balik kampung? ke mereput kat rumah macam aku...ekekekeke. Maklum la, orang takde kampung...atok nenek sedara mara semua duduk dekat-dekat sini je. Nak balik kampung buah hati, buah hati belum lahir lagi..huhu..so beraya dengan family je la jawabnya..pun seronok jugak...hehe

Haihh..ntah kenapa bila semakin menganjak ke usia emas ni, semakin kurang feel nak beraya..rasa hambar semacam. Lagu-lagu raya pun dah tak bagi kesan sangat kat aku. Adakah ini normal? huhu..Tipu la kalau aku langsung takde mood nak beraya..cuma level keterujaan tu dah tak macam dahulu lagi. Rindu nak merasa balik suasana raya macam zaman budak-budak. Siang kutip duit raya..malam main bunga api dengan jiran sebelah..lompat-lompat macam beruk..lepas tu battle bunga api siapa paling banyak...haha..memories. Tapi sejak semua dah pandai buat haluan masing-masing, semua tu dah tinggal kenangan. Adeh..tetiba nak bernostalgia di aidilfitri...ekekeke

Tahun ni macam biasa la, aku cuma sediakan sepasang baju melayu berwarna alam semulajadi...eceh, hint tak boleh blah! nak tahu, PM tepi. Konon ikut konsep back to nature..ekekeke. Cakap pasal baju melayu ni, aku jarang tempah kat tailor..beli yang dah siap je. Lagipun family aku tak pernah ikut konsep baju sedondon atau boria macam family lain. Ntah la, rasa kelakar je baju semua sama warna...ekekeke..no offense! Tapi aku kecewa sikit sebab memula niat tahun ni nak bergaya dengan baju melayu warna kelabu asap, tapi semua tempat aku pegi, yang tinggal stok saiz twink..yang sado macam aku semua dah habis..huhu. So redha je la pakai warna-warna alam semulajadi..asalkan tak bogel di pagi raya...erkkk


sayu~ hati ini makin sayu~

Sepanjang seminggu dalam bulan syawal ni, aku banyak duduk rumah je..mereput depan tv...tunggu, sambut, layan tetamu datang ke rumah. Bila lapar, terus masuk dapur cari makanan untuk diratah sepuasnya. Family ajak ziarah rumah sedara mara, aku follow je..walaupun sebenarnya malas. Well...Kamen Shinobi memang tak banyak karenah..seorang yang sangat flexible dan sangat senang dijaga...pun takde yang sudi..huhu

Honestly, suasana hari raya tahun ni agak hambar sedikit. Apapun, aku seronok sebab tahun ni takde sorang pun, except member rapat aku..tanya soalan-soalan cliche. Well, soalan-soalan berbaur peribadi yang kadang-kadang boleh buat aku rasa nak mencarut..hahaha! Tak macam tahun-tahun lepas...dah macam kaset nak rewind jawapan..huhu. Kadang-kadang tu rasa macam nak transform jadi sofa bila ada yang tanya macam-macam kat aku. Tapi tahun ni pelik sikit..makcik, pakcik, sedara mara, jiran-jiran aku mostly ajak bersembang topik-topik ringan..tak pun mengumpat..ekeke..paling kurang pun setakat salam, senyum dan blah. Takde sorang pun menyibuk hal peribadi aku. Walhal mental awal-awal dah ready nak menghadap dan menangkis soalan-soalan cepumas. Syukur..tahun ni aku selamat..hehe. Nampak sangat diaorang dah boleh agak jawapan aku...ekekeke. Yer la, dah tanya soalan cliche, dapat jawapan cliche. Lain kali cuba tanya.."kenapa bumi bentuk bulat?"...tak pun main teka teki..seronok sikit...ekekeke. Tapi bila takde yang bertanya pasal perkembangan aku, rasa insecure dan terabai la pulak..adeh...Mengade je la kau Kamen..tanya salah, tak tanya salah!

Cukup la setakat ni..takde bahan nak story lebih-lebih. Nak share kisah raya aku dan si dia..eceh..macam aku kata tadi, si dia belum ditemui lagi...sesat kat mana aku pun tak tahu..huhu. Again..Selamat Hari Raya Aidilifitri...maafkan segala salah silap, terkasar bahasa, tergurau lebih, termengorat...atau mungkin ada yang terguris, tersentap dengan post aku sebelum ni...aku menghulurkan sepuluh jari memohon duit raya kemaafaan dari korang semua yang membaca.

Aku : I pakai baju melayu hitam, U pakai putih..
Bae : kenapa tak sedondon?
Aku : sebab U and I macam yin and yang..saling melengkapi..
Bae : banyak la! macam taik cicak je..

(kita sambut raya, geng LGBT kat barat sana sambut Pride Month...Teringin nak pegi cuci mata..ekekeke)

There are exactly as many special occasions
in life as we choose to celebrate


5 comments:

  1. jangan lupa follow ... blog saya ya http://sisipelangiku.blogspot.my/

    ReplyDelete
  2. Selamat Hari Raya abang kamen, samalah kita #teamtakadakampung.

    ReplyDelete
  3. Selamat Hari Raya .. bila nak kawen ? Hahaha

    ReplyDelete