Tuesday, 16 December 2014

KAN DAH KANTOI...LAGI

Aku nak story pasal kawan aku. Kejadian ni sebenarnya dah lama,tahun lepas punya cerita. Tapi memandangkan aku baru je ada blog..cerita pun lebih kurang masuk dengan blog aku..jadi berbaloi rasanya aku share.


Sikit pasal kawan aku. Aku letak nama samaran, Wan..bukan nama sebenar,kantoi pulak nanti letak nama penuh. Dah la nama kawan aku ni unik. Aku dah kenal Wan lebih 10 tahun...sejak zaman sekolah menengah lagi. Dari form 1 sampai form 6 duduk satu kelas,meja pun sebelah-sebelah je. Kira Wan ni member aku yang paling rapat zaman sekolah dulu.


Wan ni budak baik..imej bersih..sedikit skema budaknya. Dia tak la pintar sangat,tak jugak lembab bengap..biasa je.Lebih kurang macam aku.Tapi satu je,dia sangat rajin dan dia tak pernah putus asa. Aku pulak banyak main. Kadang-kadang dia boleh jadi antara top scorer dalam kelas. Wan ada satu tabiat yang sedikit pelik bagi aku..dia tak suka disentuh apatah lagi dipegang. Aku suka usik dia..misalnya waktu rehat,tengah berjalan ke kantin sekolah aku sesaja letak tangan aku atas bahu dia(macam dalam gambar)...laju je dia tepis. Kalau aku buat lagi..dia marah aku. Bukan aku je, orang lain lain pun kena. Kalau aku buat dekat orang lain..diorang rilek aje.


Lepas habis STPM aku dan Wan dah jarang contact sebab masing-masing sibuk dengan kehidupan di universiti. Kitorang study lain-lain universiti. Ibarat aku ke utara,dia ke selatan. Tiap kali cuti semester aku balik kampung. Waktu tu la aku dan Wan habiskan masa melepak sambil bercerita pasal kehidupan di universiti.


Fast forward..


Lepas habis grad, aku dan Wan sekali lagi berpisah. Dia ke timur dan aku ke barat. Rezeki Wan dapat keje di luar negeri. Aku pulak tetap di tanah kelahiran aku. Masing-masing dah ada life sendiri. Contact pun makin jarang. Sekali sekala kalau terserempak dalam FB,bolehla lepaskan rindu..chatting dengan kawan aku ni. Biasanya kalau Wan balik kampung,dia selalu ajak aku lepak. Minum-minum sambil mengimbau kembali kenangan zaman persekolahan.


Hujung tahun 2013, Wan balik kampung sempena cuti Krismas. Dia ajak aku lepak sebab dia kata dia boring duduk rumah..so aku layankan aje la.


Petang tu kitaorang lepak satu restoran. Tengah berborak,tiba-tiba Wan melambai dekat 'someone' di belakang aku..aku mula-mula malas nak ambil port..mungkin kawan dia kot.. Tapi ntah kenapa kepala aku ni suka pulak nak menoleh nak tengok siapa,mana la tahu aku kenal...Aku tergamam sebab 'someone' tu sebenarnya antara plu yang paling aktif dalam PR. Dalam aku terkejut tu,aku act cool..terus aku tanya Wan.."Sapa tu??mana ko kenal mamat tu?"...

Simple aje Wan jawab "Kawan...jap aku nak ke toilet". Waktu tu aku dah fikir macam-macam dah,tapi aku pujuk diri aku..apa yang jadi just kebetulan. Mungkin betul mamat tadi kawan Wan. Tak mungkin kawan baik aku ni gay macam aku. Lepas puas lepak,aku hantar Wan balik. Dalam perjalanan,Wan bagitahu aku yang dia nak balik keje dua hari lagi.

Keesokkan malam,


Tengah boring layan internet...gatal pulak nak online PR. Saja nak tengok sapa yang rajin online malam-malam buta. Tak lama lepas tu..mesej masuk. Nickname aku tak kenal,profile kosong tanpa gambar..User baru kot....


XXX : Hi!! saya last day dekat sini.jumpa nak? 
Aku  : Hi..sorry aku malas sikit nak keluar tengah malam 
XXX : Ala...jumpa sekejap je. Aku stay Taman Pelangi. Esok aku nak balik dah

Hati aku rasa tak sedap. Baru semalam aku menjemput dan menghantar Wan balik di Taman Pelangi. Takkan Wan pulak?? Kebetulan kot...Perbualan bersambung...

Aku  : Next time boleh? 
XXX : Ok la...ada face pic so next time senang nak cam?
Aku  : Ehh..kau nak gambar aku tapi profile kau sendiri takde? 
XXX : Heeee...sorry.. Ni pic aku. (kantoi!)
.
.
. 
Wan  : And yours?Helooo?

Aku tak tau nak kata apa dah. Aku diam. Tekak aku jadi sempit dan tiba-tiba rasa sakit macam orang tengah tahan sebak nak nangis. Terbukti kawan baik aku ni plu..sama macam aku! Waktu tu aku ada dua pilihan. Satu, pegi jumpa Wan..buat macam blind meeting..buat kejutan. At least dia tahu yang aku ni plu macam dia jugak. Pilihan kedua,diam.


Aku pilih untuk berdiam,sebab waktu tu aku belum bersedia lagi. Biar aku je yang tahu Wan plu. Aku tak nak Wan tahu siapa aku. Aku nekad nak simpan rahsia ni.


Sebenarnya aku dah lama syak Wan ni 'something' sejak dia aktif dalam FB beberapa tahun lepas. Asal update status atau gambar,ramai aje plu dan gayboy yang Like.. Aku pun pelik..dari mana Wan kenal semua plu dalam FB tu? Lagi satu..aku pernah terjumpa komen nakal Wan dekat satu user FB lelaki..lebih kurang begini .."Yum,nice body!".


Bermula dari situ timbul rasa curiga dekat Wan. Tapi tahun lepas,2013..PR dah jawab semuanya.


Lepas kejadian dalam PR tu aku dah tak nampak Wan macam kawan baik aku yang aku kenal dari zaman sekolah. Cuti Aidiladha baru-baru ni,Wan balik kampung. Macam biasalah..Wan ajak aku lepak.  Time lepak tu aku layan Wan macam biasa je,tapi kekok sikit..tak macam dulu sebab a
ku tak boleh buang 'idea' yang aku tengah lepak dengan plu..bukan dengan Wan,kawan aku. Tengah berborak kosong,ada kalanya Wan terlepas cakap pasal 'dunia plu'..tapi aku buat-buat tak dengar..tak pun buat-buat tak tahu. Lepas tu baru la Wan cepat-cepat tukar topik.

Risau laa pulak. Mungkin Wan dah tahu yang aku ni plu,saja nak tease aku. Aku tertunggu-tunggu jugak Wan nak confess dekat aku,tapi sampai sekarang masih senyap.


Semalam aku ada update status dalam FB.....rajin pulak Wan pegi like status aku,kalau sebelum ni tak pernah pun. Kerek! tau ler dah glemer sekarang. Tapi aku rasa Wan sesaja hint nak bagitahu aku dia nak balik kampung. Memang betul pun Wan ada dekat sini. Aku sesaja buat bodoh.

Petang tadi,Wan kantoi lagi. Kali ni bukan disebabkan oleh gambar, tapi Wechat id. Ceritanya begini...someone hantar mesej dekat aku dalam Grindr ...nickname tak fimiliar, gambar pun takde.. tapi ntah kenapa instinct aku kuat mengatakan user ni mungkin Wan..
 Aku sesaja tanya macam-macam.


XXX : Hi
Aku  : Hi..kau cari apa dalam ni? 
XXX : kawan sekepala
Aku  : kau nak fun,sex? 
XXX : boleh je kalau nak..HAHAHA
Aku  : taste kau macamana? 
XXX : aku suka yang berisi sikit,best peluk..kau berisi tak? 
Aku  : ada wechat?bagi id..aku add 
Wan : nah...xxxxxx (kantoi!)
Aku  : jap lagi aku add..ok?
Wan : Ok..aku tunggu.

Instinct aku tepat! Aku respek dengan kawan aku yang seorang ni sebab terlalu jujur. Aku dah lama kenal Wan...dia memang lurus bendul sikit.Nak aje aku sekeh kepala budak ni..

Aku gelak je sepanjang kitorang berbalas mesej tadi. Wan tak tahu (atau sebenarnya tahu?) yang dia tengah menggatal dengan kawan sendiri yang jugak gay in the closet. Sampai sekarang aku tak add Wechat Wan. Kesian Wan.

Aku tak tahu nak buat apa sekarang. Lepas workout tadi aku fikir nak confess direct depan Wan kalau-kalau dia ajak aku lepak dalam minggu ni. Aku rasa tak adil..Wan tak tahu siapa aku sedangkan rahsia besar Wan dah bocor, banyak kali pulak tu. Lagipun dia kawan baik aku..apadehal?!  At least kurang sikit beban aku simpan rahsia besar ni.


Kat mana nak confess? Macam mana nak start? Nak cakap apa? Banyak nak fikir..nervous siot!


"Wan...kau dah lama kantoi,aku pun plu macam kau gak"..


Perghhhh!!!setepek ke muka..terus dia pengsan...acane?satu hal lagi nak angkut ke hospital.. Tak pun Wan terus tumbuk aku,gaduh besar pulak nanti.

atau..


"Wan..aku dah lama tahu kau plu..aku pun plu.."


"Dah agak dah~" 


...aku pulak yang terkejut beruk..mana dia dapat tahu?

Aku tak pasti keputusan aku nak confess dekat Wan betul atau tak? Atau baik aku simpan rahsia ni sampai bila-bila..?Confused..


3 comments:

  1. Pada aku macam ni je la.
    Kau dengan dia dah rapat dari dulu.
    BFF arr kiranya.
    Why don't u just tell him the truth.
    Sebabnya dua-dua plu jugak kan. Bagi aku not a big deal la.
    Cara nak bagi tahu tu depends la.
    Maybe kau boleh guna nada excited macam ni "Weyh Wan kau plu kan ? ngaku cepat. elehh aku tahu lama dahh.*then gelak*. Aku pun plu jugak weyh. HAHAHAHAHA".

    Nanti update la apa pilihan yang kau buat.
    Teringin jugak nak tahu

    ReplyDelete
  2. suka baca... btw... tease je Wan tu dengan.. "wehh.. kau minat aku kan?"... hahah..then laugh...hahha...seriously.. it worked.. like all the time.. then tengok muka dia..kalau merah..konfirm!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sudi baca..

      memang dah confirm pun..tak perlu tease bagi geli2..hehe

      Delete