Monday, 12 January 2015

OUT OF THE BLUE

Pernah tak kau mengalami situasi..orang yang dah lama tak contact kau tiba-tiba contact kau balik?

Kejadian ni berlaku baru-baru ni..Begini ceritanya.


Setiap kali bangun pagi perkara pertama yang aku buat..check handphone. Mana ler tahu ada mesej atau missed call. Aku jenis tido mati,setakat ringtone mesej tu memang aku takkan terbangun punya.


1 NEW MESSAGE!

"Arghhhh! sms iklan lagi..."

Tap.


"Hi...apa khabar.kat mana sekarang?" - Im / 013 - xxxxxxxx

Aku tengah mamai lagi masa tu..kepala pun slow dan blur. Lepas baca sms tu automatik jadi segar. "Biar betik dia ni mesej aku?..Out of the blue pulak tu!".. Tapi sebab aku baik..aku layankan aje.



Siapa Im?(bukan nama sebenar)


Aku kenal Im tahun 2012..dia antara plu terawal yang aku kenal sejak aku join Biggercity,social site plu untuk chubby-chaser yang pertama sekali aku join sebelum aku kenal PR,Grindr,Growlr. Macam biasa..dari teguran ringkas 'Hi' dalam BC...bertukar kepada casual chatting dalam Yahoo Messenger a.k.a YM.


Aku dan Im tak pernah berjumpa,sekadar chatting dalam Yahoo Messenger. Masa tu Whatsapp,Wechat belum ada lagi. Aku pun belum mampu beli smartphone, masih setia dengan Sony Ericsson buruk aku dari zaman universiti.


Lepas dapat sms dari Im,aku terus buka chat history Yahoo Messenger. Lama siot aku tak buka YM..zaman sekarang mana ada dah orang pakai YM. Baca balik chat aku dengan Im dalam YM buat aku terkenang balik kisah lama. Boleh tahan miang jugak aku masa tu. Macam desperate pun ada. Haha..Lagipun Im menepati citarasa aku..itu yang jadi gatal. Tak cukup chatting dia nak call aku pulak. Aku tak suka bagi nombor telefon dekat orang yang aku tak kenal,lagi-lagi plu..tapi sebab dia taste aku,aku relakan aje.


Aku dengan Im chatting dan call dalam beberapa bulan lepas tu kitaorang lost contact. Takde gaduh takde apa...terputus macam tu aje. Masa chatting dalam YM pun,dia ni macam biskut..sekejap ada sekejap hilang...lepas tu dia hilang terus. Aku pulak jenis yang tunggu orang mesej/call..baru aku layan. Nombor telefon Im aku masih simpan tapi aku tak pernah pun mesej atau call dia..malas nak kacau. Aku pun tak tahu apa perkembangan Im lepas kitaorang lost contact. Cari dalam Whatsapp pun tak jumpa (kalau ada pun aku takkan tegur..segan beb)


Im hantar sms dekat aku beberapa hari lepas betul-betul buat aku terkejut. Aku tahu mungkin perkara ni normal dan simple bagi sesetengah orang,tapi 3 tahun lost contact tiba-tiba muncul balik..3 tahun bukan 3 hari. Siapa tak pelik?


Bila jadi perkara pelik begini aku start fikir bukan-bukan..


Minggu lepas aku tukar gambar dalam Whatsapp. Sebelum ni aku just letak gambar quotes,tak pun gambar haiwan. Bila rasa diri makin hensem,baru ada semangat nak letak gambar sendiri. Hahaha..Time kitorang berbalas sms baru-baru ni..aku acah-acah tanya Im..ada Whatsapp ke tak sebab aku tak nampak dalam contact list aku (saja buat bodoh..). Tak lama lepas tu Im sms dekat aku nombor Whatsapp baru dia...Patut ler aku tak jumpa Im dalam contact list Whatsapp aku sebab dia register guna nombor baru. Aku buat hipotesis ada kemungkinan Im stalk aku dalam Whatsapp sebab dia masih simpan nombor aku. Maybe dia segan nak tegur aku dalam Whatsapp,dia test the water dulu tegur pakai sms..hehe..Tak tahu ler betul ke tak teori aku ni..Kena stalk tu..hahaha..giler ah!


Sekarang aku layan Im macam biasa aje,macam kawan-kawan. Dia mesej baru aku balas. Tak gatal-gatal dah macam dulu. Dulu aku terhegeh-hegeh suka dekat dia walaupun tak pernah berjumpa. Dulu Im pandai main tarik tali. Aku pulak macam bertepuk sebelah tangan sebab dulu aku bodoh..aku takde pengalaman dengan plu lain,aku tak tahu niat Im..Sweet talk sikit aku dah cair. Siapa tak cair beb orang yang kau suka sweet talk dekat kau?


Sekarang Im muncul balik dalam hidup aku,aku tak tahu apa nak expect..aku tak tahu apa niat dia datang balik dekat aku selepas dia lupakan aku selama 3 tahun.


8 comments:

  1. Haha betul lah teori kau. Aku pun selalu je stalk orang yang aku suka kat Whatsapp. Semata-mata nak tengok last seen and comfirmkan identity orang tu. :P

    3 tahun lost contact? Quite long. Something fishy.. Apa-apa pun be safe bro!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikan pun tak bau macam ni..betul,aku pun rasa ada yang tak kena.
      Jodoh mungkin...kahkahkah

      Delete
    2. Untung lah dah sampai seruu.. Hahaha

      Delete
    3. *pak pak kepung kepung kepung kepak kepak kepung kepung*

      selamat pengantin baruu~

      erkkk..

      Delete
  2. Untunglaaa buah hati kembali menerjah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. untung apanya?buat aku konpius lagi adalah..adehh

      Delete
  3. Lebih baik confront dia cakap dia nak sambung balik ke jodoh yang terputus dulu atau kali ini sekadar persinggahan dia cuma .. don't speculate inside you .. terjah saje ..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh ke sambung2 jodoh macam sambung tali?ekkekeke..

      aku wait n see aje apa dia nak buat lepas ni.

      Delete