Monday, 17 October 2016

SELF-ACCEPTANCE

Baru-baru ni heboh dalam social media..sepasang gay couple dekat Indonesia kena cekup pihak berkuasa tempatan akibat melakukan perbuatan tidak senonoh...alaa, kissing jer pun! ekekekeke. Tu laa, siapa suruh gatal sangat upload gambar intim tu dalam social media..konon nak bagitahu satu dunia yang korang tengah berbahagia..chet!

Aku kadang-kadang tak faham dengan sikap segelintir gay especially dekat nusantara ni. Diaorang lupa agaknya yang diaorang tu duduk dalam negara yang mengamalkan adab dan budaya ketimuran yang tinggi. Yer laa, sedangkan Che Ta dengan Zain yang dah sah tu tayang gambar tengah lip locking pun boleh kena kecam...inikan pula gay couple..mau tak kena maki? Haihhh..diskriminasi sungguh...ekekekeke

Tapi satu jer laa yang aku kagum dengan gay-gay zaman sekarang ni..muda-muda lagi dah boleh terima diri tu gay..siap boleh in-relationship lagi..pastu tayang muka puas lepas romen dengan kesayangan dalam FB, Twitter, Insta dan sebagainya...ekekeke. Sedangkan aku dah nak menopause baru terhegeh-hegeh nak accept sexuality aku. Tu belum masuk bab terhegeh-hegeh cari pasangan...desperate sungguh laa ko Kamen. Well...perkara baik tak elok tunggu lama-lama bukan? ekekekeke...

Cakap pasal self-acceptance ni..aku yakin dan pasti korang pernah tak pun mungkin sedang mengalami situasi 'denial'...denial yang korang tu gay..bukannya straight. Well...aku pun macam korang jugak..pernah mengalami situasi sebegitu especially masa zaman muda remaja tidak lama dahulu..


Dulu..masa kat sekolah menengah, aku dah mula perasan yang aku tak minat langsung tengok perempuan. Masa tu cikgu yang paling hot kat sekolah aku, cikgu Chia..masuk kelas pakai baju ketat, tayang lurah dendam putih melepak, tayang betis gebu..pada aku biasa-biasa jer..rasa macam tengah tengok pokok kayu bergerak..takde feel langsung! sedangkan budak lelaki lain dah menggelupur tahan klimaks...ekekeke. Lepas tu mula laa terfikir "Kenapa aku macam ni?". Tapi biasa laa budak-budak lagi...masih naif...lagipun waktu tu otak aku masih suci lagi, nak maki orang sampai sebut perkataan lucah pun rasa berdosa giler waktu tu...apatah lagi nak fikir benda-benda lucah macam budak-budak lain..takut balik sekolah kena panah petir..ekekekeke. So aku biarkan andaian itu berlalu pergi..dengan harapan perasaan tu beransur hilang. 

Waktu berlalu..still, perasaan tu masih melekat dalam sanubari aku. Dan sejak aku kenal apa itu internet, google, etc..aku mula sedar yang aku memang takde perasaan langsung dekat entiti bernama perempuan. Yer laa...lelaki 'normal' sibuk cari gambar vagina, boobs etc..aku sibuk cari gambar lelaki shirtless...hahahaha..sampai laa ke tahap bernafsu tengok body lelaki especially yang katang lagi sado...aummm!

Masa kat universiti aku dah slowly terima yang diri aku tak macam lelaki 'normal' lain. Aku hanya tertarik pada lelaki..sexually and emotionally..atau dengan erti kata lain..aku gay. Cuma waktu tu aku masih rasa kekok declare diri aku gay..rasa something wrong somewhere jer. Tapi yer laa, aku masih dalam proses menerima diri aku seadanya..so ada masa-masa tertentu aku tetap mempersoalkan "kenapa aku jadi gay?".."kenapa aku tak straight macam kawan aku?"..dan kadangkala berharap perasaan sukakan lelaki tu hanya fasa sementara..mana laa tahu, esok lusa tetiba tersuka dekat perempuan pulak. Well..semua tu hanya angan-angan kosong..hakikatnya, sekali gay..selamanya gay...ekekekeke.

Well...itu kisah lama..fasa denial, konon berharap nak jadi straight dah pun berlalu. Sekarang ni aku dah semakin selesa dengan sexuality aku.. I'm gay and it's okay..mampos!..sure blog ni jadi viral lepas ni...wakakakaka..'Selesa' dalam konteks ni bermaksud aku menerima sepenuhnya siapa diri aku..sexual identity aku. So takde lagi istilah denial..acah-acah nak jadi straight..semua tu dah hilang..aku gay..full stop! Tapi selesa macam mana pun, takde laa sampai nak coming out dekat family dan kawan-kawan...sambil kibar bendera pelangi ronda keliling kampung...tu kerja gila! Tak pasal-pasal kena rejam beramai-ramai...hahahaha...stay low-profile, itu lebih afdal. Hanya orang-orang yang terpilih jer berhak tahu...eceh! Yer laa..dah tua, tak lama lagi nak menopause..takkan nak hidup dalam denial lagi? Depan member acah-acah ngorat aweks...padahal belakang member, stalk jantan dalam Instagram sampai menjejeh air liur tu..ekekeke. Lagipun tengah berangan nak cari life partner..kalau diri sendiri pun susah nak terima, macam mana nak terima dan hidup bersama dengan orang tersayang? eceh!

Well..boleh dikatakan proses menerima diri aku sebagai seorang lelaki gay agak mudah..walaupun agak terlambat. Yer laa, sepanjang hidup aku tak pernah pun rasa stress memikirkan kenapa aku memiliki naluri sebegini. Aku lebih banyak mencari jawapan dan memperbanyakkan bacaan berkaitan dunia LGBT..instead hidup dalam depression, kemurungan sampai meroyan macam sesetengah gay yang masih denial dan masih tercari-cari sexual identity diaorang..kadang-kadang tu ada yang sampai terfikir nak bunuh diri sebab tak tahan berperang dengan perasaan sendiri..haihh..

Apapun, buat korang yang mungkin masih dalam fasa 'denial'...aku nasihatkan chill jer..take your time. Ia mungkin phase...atau korang memang dah ditakdirkan jadi gay sepanjang hayat macam aku...ekekeke. Bagi aku tak guna stress memanjang memikirkan benda-benda diluar kawalan macam sexuality ni...apatah lagi sampai nak bunuh diri. Orang pendek akal jer sanggup bunuh diri. Aku yakin korang tak sebodoh itu. Setiap kejadian tu pasti ada sebab dah hikmah disebaliknya bukan? So..sayangi laa diri korang seadanya. Bahagia tu luas..bahagia ada dimana-mana..bahagia boleh dicari..asalkan korang tahu jaga diri...pasti semuanya baik-baik saja.

Some people try very hard to impress others
but in the bargain lose their own identity

30 comments:

  1. Replies
    1. Tudiaa...statement dari Shin..#proudwithshin #rainbowflag #lovewins

      hehehe

      Delete
  2. I'm mamat..I'm gay ( bi tu pon kire gay la sbb u're going to the north and south at the same time)...Never a proud gay..but..aku sokong sgt2 utk golongan mcm kita ni terima diri kita seadanya...at the same time, kawal la nafsu tu ye ( nasihat kepada diri sendiri)..mcm aku, sbb aku ada 2 different side, aku sedang berusaha untuk pergi ke sebelah 'kanan' sebanyak yg mungkin, walaupon sebelah kiri memanggil2 dgn segala nikmat dunia....jadi,.,aku terima diri aku seadanya and at the same time, berusaha menjadi lebih baik...dlm Islam pon ckp, “Beruntunglah orang yang hari ini lebih baik dari semalam, rugilah orang yang sama keadaannya hari ini dengan semalam dan celaka lah orang yang hari ini lebih teruk dari semalam” ..jadi, xyahla compare dgn org lain..compare dgn diri sendiri..adakah hari ini lebih baik dari semalam...sekian ceramah dari ustaz Muhammad..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mamat..antara belah kanan dan kiri, yang mana lebih nikmat? ekekekekeke

      Delete
  3. hai abang kamen, semua lelaki yang memiliki sifat gay melalui benda yang sama, cuma bezanya waktu dan masa ketika kita tahu kita gay dan juga penerima kita terhadap diri sendiri yang bagaimana. Tapi budak-budak sekarang ni, dah tahu diri tu gay, agak-agaklah tak payahlah nak ditayangkan disosial media,nama je pakai smart phone tapi brain tak smart. Kepada adik-adik gay yang terbaca blog dan entry ini, Silalah jangan buka aib anda di media sosial walaupun kau terdesak nak bercinta and so on dengan lelaki. Relax-relax sudah!.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan setakat adik2 jer Carl Dani..abang2 pun dah makin ramai tayang boyfriend dalam IG..tak caya..tanya ery putra..ekekekeke

      Dengar tu adik2..abam Carl Dani dah marah..sapa degil kena babab! hahahaha

      Delete
  4. Well...kite tinggal di dunia timur yang penuh adat dan tatasusila...coming out is not an option..biar lah duduk dalam closet...tapi yang penting tak menipu diri sendiri...and sebab kita di timur nie lah tak semua benda kita buat perlu ditayangkan di media social such as facebook, insta etc....

    Yang penting sayangi lah diri sendiri...coz, "If You Don't love youself...how can you love somebody else..."

    PS : Tahniah En Kamen...pasal dah boleh accept siapa diri tu...yang penting sayangi lah diri mu itu....hehehe...;-P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Im ready to come out depan Amir ...
      Depan Kamen juga ..

      Tapi belum lagi depan public .. memang tak kot. Haha.

      Delete
    2. Amir : aku sentiasa sayang diri sendiri...tapi kadang2 teringin jugak nak orang lain sayang...ekekekeke

      Nu'man : eleh..sembang jer laa ko Nu'man..blind date pun x sudi, nak coming out depan aku..chet!

      Delete
  5. Yang penting kena ingat

    "Muka jangan rakam bang."

    LOL

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau muka elok rakam pun takpe. Tapi kalau muka tak elok...takde sapa nak tengok...bazir data jer upload..ekekeke

      Delete
  6. The thing is ramai juga yang takleh terima this thing. Sampai depression kan. Kalau dah rasa diri tu sesuatu mungkin boleh buat self discovery dengan membaca bahan ilmiah misalnya blog-blog PLU kita ni *ilmiah la sangat*

    Well at least boleh rujuk kan. Zaman kita muda remaja dulu internet pun tak berapa nak ada. Maka duduk la dediam sambil cuci mata tengok majalah Maskulin. HAHAHAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko rujuk apa dalam mag maskulin tu Dom? dalam tu bukan ramai jantan shirtless ke? HAHAHAHA

      Delete
  7. Ok kamen nti kau upload video coming out ko kat youtube tau..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang dalam plan nak buat..tapi memandangkan aku masih single so kena postpone dulu. Tak thrill laa coming out gitu jer..at least tunjuk sikit buah hati baru gempak..view juta2..ekekekeke

      Delete
  8. Hi Kamen, you know what I've been reading your blog since yesterday night and I found it very amused! Best gila baca, and automatically macam nak start menulis balik but menulis tentang dunia PLU aku yang terikat rapi disusun dibalik lemari hitam acece. anyways, salam perkenalan Kamen

    Talhah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selongkar balik almari tu, buka ikatan...share dengan kitaorang story dari seorang anon bernama Talhah...eceh!hehehe

      Apapun terima kasih sudi jenguk blog hambar ni..dan salam perkenalan Talhah

      Delete
  9. Replies
    1. Hi anon, kalau berani tunjukkan laa diri..ekekeke

      Delete
  10. Hi Kamen, haha aku tak tahu how to reply to your reply so aku reply kat sini balik. In shaa Allah dalam masa terdekat aku nak buat blog harap ada lah orang yang sudi baca blog picisan aku nanti. Mohon support sikit eh Kamen xoxo

    Talhah

    ReplyDelete
  11. ok kamen aku dah wujudkan blog. kalau sudi lawatlah ye hehe..

    Talhah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fuh! laju betul..tak sabar nampak..ekekeke.

      Delete
  12. Kamen...buatla entry baru...bosan ni...nk komen...haha < boleh ke cenggitu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai Mamat...bini ada, bf ada nak bosan pebenda lagi? ekekekeke

      :larikkkkk:

      Delete
  13. kamen, aku seru kau.

    ReplyDelete
  14. lamanya kamen tenggelam bila nak muncul *tongkat dagu*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Izinkan daku tenggelam dalam kasih, cinta dan pelukannya... :p

      Delete
    2. aku adalah sandarannn *lagu ziana zain berkumandang*

      *tarik beg gucci*

      Delete